Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития,

...
Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития,
Коментари Харесай

Йотова: Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития, и да променяме собствената си история


Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития, и да променяме личната си история. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която произнесе слово пред Паметника на българския опълченец, където също се организира тържествено честване на Националния празник на България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Нека да не пренаписваме личната си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик-3 март, Съединението или Независимостта, прикани Йотова.

Тя бе безапелационна, че всички те са свещени дати в българската история, тъй като от тези дати стартира огромната борба за независимост и единство на българския народ, единство, което, съгласно нея, през днешния ден доста ни липсва.

„ 3 март е освен началото на Третата българска страна. 3 март е и ден за реверанс пред българската история, реверанс пред един популярен народ и пред една велика Родина-България “, съобщи вицепрезидентът.

„ За кой ли път ще си спомним и ще препрочетем възванието-манифест на император Александър II, който разсъни православната и славянска воля, с цел да освободи един пленен народ. Днес тъкмо е времето, с цел да кажем-колко ли би трябвало да обичаш жанр и татковина, с цел да участваш в една война. Днес е времето, с цел да се обърнем към всички тези, които желаят да внушават други неща, които споделят, че България безплатно е получила свободата си “, съобщи Илияна Йотова.

Тя бе безапелационна, че тъкмо пред Паметника на българския опълченец, е мястото да им кажем-недейте да петните паметта на тези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, на Стара Загора и Орлово гнездо.

„ Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на тези, които споделят, че опълченците били дребен отряд, че някакви велики сили са разпределяли съдбините. Да, по този начин е. Но, тази независимост не идва от 1877-1878 година Нека да си спомним за духовната мощност на българското Възраждане, въпреки и закъсняло то напомни великата история на българския народ. Събитията от тази история изковаха българските полезности, които пазим и до през днешния ден “, сподели Йотова.

„ Нека да си спомним духовната мощност на Православната черква, която резервира книжовност, език, и която ни научи на нещо още по-важно, че с цел да имаш самостоятелност, би трябвало да се бориш за нея, и, че суверенитет, е свята дума. Нека да си спомним славните априлски дни, окървавеното ни Отечество и една неописуема жадност за независимост, която накара цяла Европа и славянските нации да погледнат в тези земи, и да видят един пленен и опетнен народ, който чакаше своята независимост “, добави вицепрезидентът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР