Нека бъда напълно открит. За нас не стои въпросът за

...
Нека бъда напълно открит. За нас не стои въпросът за
Коментари Харесай

Вучич към Фон дер Лайен: За нас не стои въпросът да признаем Косово

„ Нека бъда изцяло открит. За нас не стои въпросът за признаването на независимостта на Косово. “

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич на конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която дойде на посещаване в Белград.

„ Казвал съм го в редица случаи. Горд съм, че го споделям пред ръководителя на Европейска комисия “, добави той.

Президентът увери, че Сърбия знае чудесно отговорностите си и ще ги извърши. Но означи нещо, за което по думите му, в случай че някой в Европа е отговорен, това не е Урсула фон дер Лайен. И то е, че Косово спъва основаването на Асоциацията на сръбските общини в северната част на страната.

„ Ако желаете да бъда изцяло откровен, няма да трансферирам отговорността, не е в моя жанр. Но се опасявам, че няма да забележим тази асоциация скоро.

Знам добре всички балкански трикове. Знам кой какво прави. Знам, че ще бъде мъчно. Но имам вяра, че доста хора добре виждат това “, добави Вучич.

И напомни, че Сърбия е направила много повече отстъпки спрямо Косово.

„ Става дума за използването на Охридското съглашение “, изясни Урсула фон дер Лайен, като имаше поради признаването на Косово от страна на Сърбия.

Това по думите й е част от няколко стъпки, в това число за признаването на документи и институции от страна на Белград. То, въпреки това, върви дружно със основаването на Асоциацията на сръбските общини. Така ще бъде проправен пътят към нормализирането на връзките сред Белград и Прищина.

Председателят на Европейска комисия обаче не отговори на журналистически въпрос по какъв начин може да желае Сърбия да признае Косово, при положение че пет страни членки на Европейски Съюз отхвърлят да го създадат. Това са Испания, Румъния, Словакия, Кипър и Гърция.

Посещението на Фон дер Лайен бе част от обиколката й из Западните Балкани. Тя показва проекта на Европейски Съюз за напредък на района. Брюксел счита да поддържа промените там с 6 милиарда евро.

Газовият интерконтектор сред Сърбия и България, който се строи със забележителната поддръжка на Европейски Съюз, ще бъде открит до края на ноември, заяви още Вучич. До 15 дни би трябвало да приключи построяването и да бъдат получени всички разрешителни за действието му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР