НЕК настоява преконсервацията на оборудването за Белене да се извършва

...
НЕК настоява преконсервацията на оборудването за Белене да се извършва
Коментари Харесай

НЕК настоява тя да се грижи за оборудването за Белене

НЕК упорства преконсервацията на оборудването за " Белене " да се прави от нейни чиновници . За това се водят договаряния с Русия.
Това разгласи след съвещание на енергийна комисия в Народното събрание шефът на НЕК Петър Илиев . Той изясни, че това би било напълно във финансовите благоприятни условия на компанията, защото за консервацията през годината биха били нужни сред 12-15 чиновници целогодишно. Той разяснява, че това би коствало в пъти по-евтино .

" Тук работим с наши чиновници, а материалите са 20 хиляди лева . ", изясни той. На въпрос за изявлението на енергийния министър Теменужка Петкова, че по принцип руснаците са упорствали те да го вършат, шефът на НЕК изясни: " Те ни оферират те да го вършат, само че ние отхвърляме. " По думите му това би било извънредно финансово неизгодно.

 Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ Обновена
Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ " Белене ", само че не знаем цената

Проверяват централите за така наречен " леден запас "

" Затова избираме да го вършим със лични сили под техен надзор ", сподели още Петър Илиев. Той уточни, че преконсервацията ще се прави с наши сили под управлението на заводите производители. Така е правено и със остарялото съоръжение.

По думите му НЕК има голям опит в запазване на оборудван е. " Повече от 20 години остарялото съоръжение го съхранявахме и това съоръжение работи съвършено без никакви забележки. "

Той бе безапелационен, че част от оборудването за " Белене " към този момент е пристигнало на площадкат а. Именно за него ще бъде направена социална поръчка за създаване на навеси. " Всичкото е в съгласие къде да бъде разтоварено, по какъв начин ще се съхранява - със заводите производители ", увери той. Шефът на НЕК изясни, че друга част от оборудването е на пристанището в Санкт Петербург, а трета част е сложена в хранилища.

 В Русия към този момент товарят реактора за
В Русия към този момент товарят реактора за " Белене " за експедирането му към България

Другият реактор го изпращат по-късно тази година

Част от оборудването е сложено в среда на азот . " Това го следим непрекъснато дали този азот не му спада налагянето, с цел да можем да му подсигуряваме качеството. Другата част от оборудването е покрито със примес, която лишава влагата. По предписанието на заводите производители оборудването би трябвало да бъде покрито с навеси ", изясни още той по отношение на пристигналото съоръжение на площадката в Белене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР