НЕК има огромен опит в съхранението на оборудване (за АЕЦ

...
НЕК има огромен опит в съхранението на оборудване (за АЕЦ
Коментари Харесай

Петър Илиев: НЕК преговаря с руската страна сама да си съхранява оборудването за АЕЦ Белене, има огромен опит


НЕК има голям опит в съхранението на съоръжение (за АЕЦ „ Белене “ б.ред). Националната електрическата компания договаря с съветската страна сама да съхранява оборудването на АЕЦ " Белене " под контрола на производителя.

Това заяви пред публицисти изпълнителният шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев, като даде образец с това, че предното съоръжение е било съхранявано на площадката 20 години, а „ в този момент си работи съвършено “.

Според изпълнителния шеф на НЕК за съхранението и преконсервация на оборудването ще дават отговор сред 10 – 15 български експерти. Всъщност точно за преконсервацията се водят договарянията с съветските фабрики производители, само че реализирането на тази процедура от български експерти ще коства в пъти по-евтино, изясни Илиев. „ По принцип те желаеха да го вършат, само че ние отказахме “, разяснява изпълнителният шеф на НЕК. Той изясни още, че половината от оборудването е тук, а другата част е на пристанището в Санкт-Петербург. Транспортирането е от порядъка на четири месеца.

„ Оборудването е пристигнало. Всичко е в съгласие: по какъв начин ще бъде разтоварено и къде ще се съхранява “, сподели Илиев. Той изясни, че част от оборудването е под навеси, за друга ще се строят такива, а трета е в закрити зали. Освен това се обмисля НЕК да продаде на АЕЦ " Козлодуй " част от остарялото съоръжение за АЕЦ " Белене ", която към момента се намира на площадката, с цел да се освободи място.

За задачата ще се търси лицензиран оценител. НЕК е на път да разгласи социална поръчка и за оценка на площадката на Белене.

Петър Илиев изясни, че оборудването ще би трябвало да следва на площадката минимум през идващите 5 години. Сега да стартира строителството на АЕЦ „ Белене “, оборудването отново ще би трябвало да стои на площадката пет години, разяснява той.

" Преди две седмици от завода производител бяха на площадката и нямаше никакви забележки от тях по съхранението на оборудването, както и по неговата консервация. Няма заплаха от атмосферни условия да бъде нещо изложено и да му се наруши неговата целокупност, тъй като скъпото е вътре, където ние няма да допуснем нито разяждане, нито някакво друго влияние ", заключи Петър Илиев.

Преди дни от „ Ижорски фабрики “ оповестиха, че е към този момент е изпратен и втори реактор за АЕЦ „ Белене “. Преди месец съветските производители оповестиха и за превозване на друго съоръжение за втората атомна електроцентрала.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР