НЕК губи 90 000 млн. лева заради работа на половин

...
НЕК губи 90 000 млн. лева заради работа на половин
Коментари Харесай

НЕК губи 90 000 млн. лева заради работа на половин мощност в „Марица Изток" 1 и 3

НЕК губи 90 000 млн. лв. поради работа на половин мощ в „ Марица Изток" 1 и 3
Частните американски централи „ Марица Изток “ 1 и 3 работят на половин мощ. За сметка на това на енергийната борса се търгува сила от ВЕЦ-вете. Това заяви ръководителят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев по време на съвещание на комисията в наличието на министър Теменужка Петкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За предходната година американските централи са произвели 660 000 мегават часа по-малко сила по отношение на 2017 година. Въпреки че, не работят страната заплаща на централите. Същевременно НЕК губи от това 90 млн. лв., изясни Добрев.

Днес на борсата са продадени 300 мегават часа от ВЕЦ-овете на борсата за сегмента „ Ден напред “. Ако работеха на цялостна мощ частните централи днешната цена нямаше да е101 лв., а 80 лева, счита Делян Добрев.

Изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев посочи, че поради предстояща приливна вълна, ВЕЦ-овете от каскадата „ Горна Арда “ работят на 24-часов режим и това е една от аргументите американските централи не работят на оптималната мощ.

По рекомендация на Делян Добрев настоя да се следи деликатно количествата на създадена сила от ВЕЦ-вете и какъв брой от силата се подава за търговия борсата. Бившият министър настоя още частните централи да работят непрекъснато на цялостна мощ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР