Нежно обичани от мнозина, безмитните магазини или т.нар. Duty Free

...
Нежно обичани от мнозина, безмитните магазини или т.нар. Duty Free
Коментари Харесай

Той спечели 8 милиарда, живее под наем и се вози с метро: Кой измисли безмитните магазини?

Нежно обичани от мнозина, безмитните магазини или така наречен Duty Free Shops се възприемат като съвсем незаместим детайл от всяко интернационално летище, съществуващи толкоз дълго, колкото и самата гражданска авиация.

Но в действителност това е изобретено от един човек, който няма нищо общо със самолетите. Кой е измислил този парадайс за пазаруващите и за какво е толкоз на ниска цена там?

В основата на тази концепция и на веригата Duty Free Shops стои Чарлз Фийни, човек с невероятни бизнес умения и човеколюбец, който похарчи съвсем цялото си положение за щедрост.
 Снимка 619471
Източник:

От Голямата меланхолия до войната

Бъдещият милиардер е роден на 23 април 1931 година в американския град Елизабет, в семейство на ирландски имигранти. Детството на Фийни съответства с Голямата меланхолия и по тази причина е мъчно да се назова щастливо: той започв да печели пари рано, с цел да помогне по някакъв метод на родителите си.

След като напуща учебно заведение, Чарлз се записва в армията и прекарва четири години в Корейската война. Бъдещият предприемач изразходва парите, получени на фронта, за проучване на хотелиерския бизнес в колежа в университета Корнел, където влиза да учи след освобождението си от армията.

DFS, или по какъв начин да търгувате без налози

В края на 1950 година предприемачът отпътува за Франция, с цел да продължи образованието си. В непознатата страна той има пагубна потребност от пари и предприемчивия юноша отваря дребен бизнес за продажба на безакцизен алкохол на американски моряци. Той научава за датата на идване на идващия транспортен съд на американския флот от пристанищни дами с " леко държание ".

Фийни уголемява обсега на активността си и кани Робърт Милър, собствен другар от Корнел, за сътрудник. Заедно през 1960 година те публично откриват компанията DFS - Duty Free Shoppers. Първият подобен магазин отваря порти в Хонконг, по-късно се появяват в Европа и Америка.

Идеята била елементарна до талантливост: търговията се извършваше непосредствено на контролно-пропускателните пунктове през границата, в неутралната зона.

И защото мястото публично не принадлежи на нито една страна, глух на кой да заплаща налози, които доста въздействат на цената на дребно. Фийни и Милър откриват златна мина.

Благодарение на японците

През 1964 година бизнесът получава още един финансов подтик: на японците е позволено да пътуват в чужбина (преди това имало ограничавания, които се постановат след Втората международна война). Това удивително събитие съответства с Олимпийските игри в Токио. Японците, натрупали пари през годините на изолираност, се втурнаха да пътуват по света, купувайки алкохол, цигари и други артикули безмитно. Най-много, несъмнено, завоюваха магазини, ситуирани в азиатския район.
 Снимка 619472
Източник:

Летище за DFS

Нещата вървят толкоз добре, че през 1976 година компанията на Фийни отделя над 5 милиона $ за създаване на летище на остров Сайпан в Марианския архипелаг, загубен в западната част на Тихия океан. Отвореният там магазин DFS с бързо и сполучливо изплаща инвестицията.

Милиардер без милиарди

В края на 1980 година Forbes няколко пъти включи предприемача в листата на най-богатите хора на планетата, оценявайки годишния му приход на 300 милиона $. Това обаче в действителност беше неточност. Още през 1982 година Чарлз Фийни скрито трансферира част от своя дял в компанията (около 39%) на основаната от него Atlantic Philanthropies. Фийни продължи да ръководи DFS, единствено че облагата не беше получавана от него, а от благотворотиелния му план. Сериозни суми са изхарчени за опазване на здравето, обучение и правна отбрана, а предприемачът остана неизвестен, без да обявява на никое място присъединяване си.

Фийни подходи към благотворителността като към бизнес: той отдели пари, единствено в случай че планът дава обещание да бъде допустимо най-полезен. Ако възвръщаемостта се окаже дребна, финансирането се стопира.

Разкриване на филантропа " милиардер "

През 1997 година, когато Чарлз взема решение най-сетне да се отдръпна от DFS и да продаде останалите му активи на LVMH Corporation (Louis Vuitton Moët Hennessy), избухва скандал. Неговият помощник Боб Милър завежда дело, с цел да спре договорката. Именно там се оказа, че Фийни към този момент не има нищо.

Фондацията Atlantic Philanthropies просъществува до 2020 година: лишава съвсем 40 години на Чарлз Фини да похарчи цялото си положение - съвсем 8 милиарда $ за щедрост. Той остави единствено 2 милиона за себе си, тъй че по думите му " да няма потребност от нищо в пенсия ".

Сега Фийни живее в апартамент чартърен в Сан Франциско и се вози в метрото. Мрежата на Duty Free Shop продължава да работи в 11 страни по света и има над 400 обекта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР