Нежеланието за реформата на прокуратурата е видимо. Причината е в

...
Нежеланието за реформата на прокуратурата е видимо. Причината е в
Коментари Харесай

Съдия Йонко Грозев: Влиянието на главния прокурор осигурява и комфорт на управляващите

" Нежеланието за промяната на прокуратурата е очевидно. Причината е в огромното въздействие на прокуратурата върху ръководството на правосъдната система в България и въздействието на основния прокурор в частност. Това въздействие обезпечава политически комфорт на ръководещите, само че основава проблем от позиция на независимостта на съда и върховенството на закона ". Това разяснява в изявление за Mediapool съдията в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург Йонко Грозев. Въпросът за реформирането на българската прокуратура е част от огромната тематика за гарантирането на върховенството на закона в страната, което е в полза на всички български жители и развиването на стопанската система, споделя арбитър Грозев, който по-рано бе юрист по редица основни български каузи пред Европейския съд и началник на правната стратегия на Българския Хелзинкски комитет.

Съдия Грозев, евентуалният предстоящ основен прокурор даде обещание прокуратурата да става все по-медийна и открита към обществото. Предвид традициите на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи в тази област, очаквате ли повече каузи против България пред съда в Страсбург?

Всичко зависи от това по какъв начин бъдещият основен прокурор схваща тази медийност. Европейският съд по правата на индивида има доста решения, в това число и във връзка с България, в които открива нарушаване на презумпцията за невиновност поради изявленията на вътрешния министър, на прокурори и други участници в наказателното произвеждане. Спазването на презумпцията за невиновност е наложително освен във връзка с Конвенцията за отбрана правата на индивида. Тя е главен белег за цивилизованост. Произнасянето за виновността на едно лице би трябвало да бъде направено с влезнала в действие присъда, а не с медийни изявления при започване на делото. В този смисъл медийността е сериозен инструмент, който може да докара до изкривявания.

Другият проблем е изборното показване на информацията по делото. Дори да няма директни изказвания за осъществено закононарушението, изборното показване на информацията може да сътвори превратна визия за виновността на едно лице. Добрите практики в развитите демокрации изискват доста деликатно информиране на обществеността по висящи производства. Изнасянето на обособени доказателства е процедура, която би могла да бъде проблематична.

Правосъдният министър предлага основният прокурор да бъде разследван от зависещ прокурор. Това ще приключи ли недосегаемостта на основния прокурор? Има ли това тази промяна някакъв смисъл?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР