Нежеланието на Никола Кръстев да се откаже сам от депутатската

...
Нежеланието на Никола Кръстев да се откаже сам от депутатската
Коментари Харесай

Партия в майонезен сос

Нежеланието на Никола Кръстев да се откаже самичък от депутатската конкуренция, макар че партията желае да го в профил, е казус. Така групировката на Слави Трифонов се оказа в парадоксалната обстановка да има претендент за народен представител, който не желае. Казусът с листата в София област роди и още един казус - оказа се, че районните изборни комисии имат друга процедура с желанието на партиите да пренаредят листите си откакто те са регистрирани
Всички опити на партията на Слави Трифонов " ИТН " да промени листата си в София-област, като в профил от нея поставения на трето място наследник на притежателя на " Олинеза " Христо Кръстев - Никола, или да го пренареди на последното девето място, се провалиха. В сряда излезе решението на Административния съд на София-област, което удостовери решението на районната изборна комисия (РИК). С него първо беше отказано на партията да махне от листата си Никола Кръстев, а по-късно беше отхвърлено и предлагането на групировката той да бъде изместен от третото на последното, девето, място.
Какво реши съдът
Административният съд е приел, че партиите имат цялостното право сами да преценяват кои претенденти да предложат в листите си и по какъв начин да ги подредят, само че това е по този начин до подаването на листата в РИК и излизането на решението за регистрацията й. " Веднъж осъществена по предложение на съответната партия или коалиция, направено напълно по свободната й преценка, регистрацията е неотменима ", показват от съда. Другият мотив на магистратите е, че задачата е да има " стабилитет на регистрацията " и това е обвързвано и с обстоятелството, че след вписване в листите претендентите получават имунитет до оповестяването на резултатите от вота. В тази връзка в Изборния кодекс са посочени и случаите, при които даден претендент, който към този момент е регистриран в листа, може да бъде премахнат - при гибел, при трайна неспособност да взе участие в предизборната акция и в случай че той самичък документално пожелае това. Аналогични са и претекстовете на съда за отхвърлянето на жалбата на " ИТН " във връзка отхвърли на РИК да пренареди листата. " Кандидатите на партиите и обединенията се вписват в регистъра на кандидатските листи и се записват с номера, под който са подредени в кандидатската листа. От наредба в Изборния кодекс следва, че част от регистрацията е както поименният състав на листата, по този начин и номерата, под които всеки един от претендентите е регистриран в нея ", пишат в претекстовете си от съда и показват, че и в този случай промени са възможни, само че такива, които са свързани с изброените нагоре условия.
В парадоксална обстановка
Това решение слага " ИТН " в много парадоксална обстановка, тъй като в листите им ще остане претендент за народен представител, който партията не желае, откакто изиска да го в профил. Проблемът щеше доста бързо да бъде решен, в случай че Никола Кръстев беше подал самичък молба в РИК да бъде премахнат от листата. Той обаче явно не желае да приключи присъединяване си в парламентарните избори. Още по-парадоксалното е, че той има действителни шансове да стане народен представител. Дори и третото място да се окаже неизбираемо, на първите две места са сложени хора, които са и водачи на листи в други райони и може да решат да влязат като депутати оттова. Това са лидерът на листата и основен секретар на партията Виктория Василева, която води и листата в Кюстендил. Вторият е регионалният координатор Георги Георгиев, който е отпред на листата във Враца. Освен това бащата на Никола Кръстев - Христо, е шеф в Костинброд и съмненията на локалните деятели са, че в листата може да се развихри борба за преференции сред претендентите.

Именно репутацията на притежателя на производителя на майонеза, лютеници, горчица и други сосове " Олинеза " стана причина за абсурда, който се вихри с листата на " ИТН " в София област. Срещу Христо Кръстев се водят правосъдни каузи, които не са завършили. Той е упрекнат за свикването на подправени събрания на акционерите, посредством които придобива мажоритарен дял в предприятието. В обвинителния акт на прокуратурата е записано, че е употребявал документи с погрешно наличие, длъжностно заграбване в изключително огромни размери и подписване на неизгодни покупко-продажби в ущърб на предприятието. Делото е разследване от спор за собствеността на компанията, който се води от няколко години.
Кой сложи в листата наследника на " Олинеза "
Въпросът обаче кой и за какво е сложил в листата Никола Кръстев към този момент остава без отговор. Неофициално деятели от регионалната конструкция настояват, че наличието му е изненада, а догатките им са, че повода за включването му като кандидат-депутат е, че татко му е рекламодател в малкия екран " ⅞ ". Нещо повече, по неофициална информация от деятели в началото той бил подложен отпред на листата, само че след зародило неодобрение в локалната партийна конструкция било решено да не бъде включван. В последна сметка обаче, откакто листата била записана в РИК, се видяло, че Кръстев въпреки всичко е претендент за народен представител, и то на трето място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР