Неизвестен брой убити, хиляди ранени и хиляди арестувани. Това е

...
Неизвестен брой убити, хиляди ранени и хиляди арестувани. Това е
Коментари Харесай

Десетки убити и хиляди ранени. Насилието в Казахстан продължава след идването на руските войски

Неизвестен брой убити, хиляди ранени и хиляди задържани. Това е резултатът към петък сутринта от продължаващите пет дни конфликти сред протестиращи и държавни сили в Казахстан. Насилието продължава и след идването на войски от Русия и Беларус, които бяха поканени от президента на страната Касим-Жомарт Токаев.

В петък се чака в Казахстан да дойдат още съветски войски. По улиците на най-големия град в страната, Алмати,. В четвъртък сутринта полицията заяви, че десетки протестиращи са били " ". Граждани нападнаха и подпалиха държавни здания. Има известия и за плячкосване на магазини.

Недоволството в централноазиатската страна избухна на 2 януари поради покачването на цената на пропан бутана, най-използваното гориво за колите в страната. Протестите прераснаха в протест против ръководството на Казахстан. Президентът Токаев в профил, който концентрира недоволството на хората.
 Първите военни са по улиците в Казахстан  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Броят на жертвите от конфликтите към момента не е конкретизиран. Казахската работа на Радио Свободна Европа оповестява, че с изключение на десетките жертви в Алмати, незнаен брой убити има и в два други града - Шимкент и Кизилорда.
Министерството на здравеопазването в Казахстан оповестява за над 1000 ранени.
Вътрешното министерство оповестява, че 18 чиновници на реда са починали. Официално задържаните са над 2 хиляди.

Министерството на здравеопазването в Казахстан оповестява за над 1000 ранени по време на конфликтите и над 400 души в лечебни заведения. В интензивни отделения се намират 62-ма потърпевши.

Кореспонденти на Радио Свободна Европа в Алмати оповестяват, че в града има сили за сигурност в бронирани машини, които са разкрили огън по стачкуващите в четвъртък. В някои елементи на града е имало детонации и пукотевица и през нощта.
Чуждите войски
Това накара президента Касим-Жомарт Токаев от Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКБ), с цел да "стабилизира " ситуацията. ОДКБ е районна организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Генералният секретар на ОДКБ Станислав Зас сподели пред РИА Новости, че общият брой на задачата е 2500 военни, само че контингентът може да се усили. Според него задачата на интервенцията е да се защитят "важни държавни и стратегически обекти " и да се поддържа реда.

Първите съветски парашутисти дойдоха незабавно. Вечерта в четвъртък дойдоха парашутисти и от Беларус. В петък се чакат още съветски бойци, както и подразделения от Армения и Таджикистан, до момента в който Киргизстан може да прати войски след утвърждение на Народното събрание.

Информацията от Казахстан е нищожна, тъй като държавното управление блокира интернет и сигнала на мобилните телефони. Медиите също са под надзор.

Разпространени фотоси демонстрират изгорели коли и обгорели здания. Някои от стачкуващите носеха гумени палки и пръти. Запалени бяха резиденцията на президента и кметството в Алмати. Демонстрантите краткотрайно превзеха летището в Алмати, което остава затворено.

Токаев назовава протестиращите "терористи ", които са подготвени в чужбина. Москва повтаря това изказване - че митингите са инспирирани извън. Русия назовава изпращането на войски "антитерористична интервенция ". Нито една от двете страни обаче не е показала доказателства за това.

Белият дом сподели, че следи обстановката и повдигна въпроса дали непознатите войски са законно поканени в Казахстан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР