Неизстинала още след президентските избори през ноември, Молдова отново затъна

...
Неизстинала още след президентските избори през ноември, Молдова отново затъна
Коментари Харесай

Слеизборните борби за власт продължават в Молдова

Неизстинала още след президентските избори през ноември, Молдова още веднъж затъна в битки за власт, установи съветският в. "Комерсант ".

Сражават се все същите политици - определената за президент Мая Санду и Игор Додон, който е на път да напусне креслото на държавен глава. Залог в борбата е контролът върху Народното събрание, без който е на практика невероятно да управляваш страната. Опонентите хвърлят в багра всички запаси и в името на успеха са подготвени на алианси с най-одиозни персонажи от молдовската политика, написа изданието.

Печатът споделя за вчерашния протест, призован в Кишинев от Мая Санду, която настоя държавното управление на Йон Кику неотложно да излезе в оставка, с цел да отвори път за разформироване на Народното събрание и предварителни избори. Сред политиците, говорили в нейна поддръжка, "Комерсант " показва "мнозина досегашни доближени на одиозния молдовски олигарх Влад Плахотнюк. До юни 2019 година той, без да заема никакви държавни длъжности, контролираше безусловно цялата власт и всички значими финансови потоци в страната ", напомня всекидневникът.

Междувременно социалистите на Игор Додон в действителност се коалирали в Народното събрание с депутати бегълци от Демократическата партия на Плахотнюк и с хора от партията "Шор " на Илан Шор. Молдовско-израелски жител, този предприемач е нареждан дружно с Плахотнюк измежду главните уредници на така наречен кражба на века - схемата, посредством която през 2014 година от молдовски банки бяха източени 1 милиард $, показва вестникът.

Поводът Мая Санду да призове хората на улиците бе новоприет законов пакет, извадил от послушание на президента най-голямата загадка работа в страната. Напускайки поста, Игор Додон реши да не оставя сътрудниците в ръцете на Мая Санду, а да ги подчини на Народното събрание. Санду и Западът не харесаха и метода, по който незабавно бяха гласувани закони, засилващи статута на съветския език и премахващи ред ограничавания за излъчването на съветски малките екрани.

В случая прочее мнението на Запада не тревожи изключително социалистите и Додон. Решителността им демонстрира, че битката за надзор над Народното събрание ще се води твърдо. Всяка от страните би трябвало оптимално да активизира своя електорат. За Додон и партията му това са рускоезичните - таман поради тях бе признат законът за съветския език и съветските вести.

Невнимателните рецензии на тези стъпки от страна на Мая Санду, антируските и антипутински лозунги по митингите ѝ може да тласнат съперничката на Додон в коренно дясното поле, от което тя сполучливо бе се измъкнала по време на президентската акция, предвижда "Комерсант ".

Парламентарното болшинство - социалистите и партия "Шор ", пречи на Санду да се отърве от съветския вектор във външната политика на Молдова и да смени министерския кабинет, обобщава "Независимая газета. Но водачът на социалдемократите в страната Виктор Шелин декларирал пред изданието, че Санду към този момент се е схванала с премиера Кику той да подаде оставка. Тогава Санду ще може да разпъди Народното събрание, в случай че той два пъти провали неин претендент за министър-председател, обяснил Шелин.

По думите му "съответната договореност сред Санду и Кику към този момент е факт; изказване за оставка може да бъде обнародвано в най-скоро време ". Шелин разкрил и "тайната на договорката ": "На Кику му е дадено място в Международния валутен фонд; мъчно се отхвърля сходно предложение ". Предстоящата седмица може да стане решаваща за Молдова, заключава "Независимая газета ".

И двете страни в молдовската борба се стремят допустимо най-дълбоко да въвлекат Русия и Запада в политическите си боричкания. Това не дава обещание нищо положително на страната, предизвестява молдовският политолог Игор Тулянцев, приказвал пред "Взгляд ".

Напоследък Додон много си скапе реномето, поддържайки връзки с одиозни и корумпирани политици. С което мощно изложи Русия. Сега Западът назовава обединението на Додон "корупционно-проруска ". Отчасти обаче го избавя фактът, че съперниците му са по този начин безпомощни политически импотенти. Санду прави на процедура същите неточности, обвързвайки се с корупционери и хора на Плахотнюк, отбелязва специалистът.

Затова през днешния ден "нормалните хора желаят оптимално да се дистанцират и от Санду, и от Додон - акцентира Тулянцев. - Те провокират алергия у множеството жители на Молдова, които биха желали да ги видят на бунището на политическата история ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР