Неизмиването на плодовете преди консумация може да изглежда като дребен

...
Неизмиването на плодовете преди консумация може да изглежда като дребен
Коментари Харесай

Вредни ли са неизмитите плодове и зеленчуци?

Неизмиването на плодовете преди консумация може да наподобява като малък пропуск в всекидневието ни, само че може да има съществени последствия за здравето ни. Плодовете, които постоянно се считат за знак на здравето и храненето, могат да крият разнообразни замърсители, които, в случай че не бъдат отстранени по подобаващ метод, могат да доведат до тежки болести.

Един от главните проблеми е съществуването на останки от пестициди по повърхността на плодовете. Много обичайни плодове се третират с пестициди, с цел да се предпазят от вредители и заболявания по време на процеса на развъждане. Въпреки че тези химикали се смятат за безвредни в избрани граници, остатъците от тях могат да се задържат върху кожата на плодовете. Ако плодовете не се измият добре, това може да докара до усвояване на останки от пестициди, което е обвързвано с неподходящи последствия за здравето.

Пестицидите се свързват с редица проблеми, в това число разстройства в ендокринната система, проблеми в развиването на децата и нараснал риск от някои типове рак. 

Друг евентуален риск е заразяването на плодовете с нездравословни бактерии, вируси или паразити. Плодовете могат да бъдат инфектирани на разнообразни стадии - от фермата до магазина за хранителни артикули и даже по време на обработката им у дома. Известно е, че патогени като салмонела, Е. коли и норовирус предизвикват хранителни болести и могат да виреят по повърхността на неизмити плодове.

Тези микроорганизми могат да попаднат в организма при консумация на инфектираните плодове, което води до признаци като диария, гадене, коремни конвулсии, а в тежки случаи и до хоспитализация. Гъбичките, плесените и дрождите са още един проблем, обвързван с неизмитите плодове. Влажната повърхнина на плодовете обезпечава идеална среда за развиване на тези микроорганизми. Растежът на плесени може да докара до образуването на микотоксини - токсични съединения, които могат да съставляват риск за здравето при усвояване.

Вдишването на спори на плесени може да докара и до дихателни проблеми, изключително при хора с алергии или повредена имунна система. Правилното измиване на плодовете е елементарна, само че ефикасна мярка за понижаване на тези опасности. Миенето на плодовете под студена течаща вода и потреблението на четка за артикули с по-дебела кожа може да помогне за премахване на повърхностните замърсители.

Триенето, основано по време на миенето, оказва помощ за премахването на остатъците от пестициди, бактерии и други замърсители. Освен това обелването или изрязването на външните пластове на плодовете може в допълнение да понижи риска от усвояване на нездравословни субстанции, информира actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР