Неизменна част от новогодишната трапеза, разбира се, е баницата с

...
Неизменна част от новогодишната трапеза, разбира се, е баницата с
Коментари Харесай

Как са се променили късметите в новогодишната баница през годините?

Неизменна част от новогодишната софра, несъмнено, е баницата с шансове. Дали имаме вяра или не в силата на изтеглените послания - всеки от нас е любопитен да види какъв ще е шансът му през новата година.

В предишното новогодишните шансове представлявали дрянови клончета с друг брой пъпки, които се слагали в баницата. Райна Гюрова си спомня, че когато била дете пожеланията били много по-различни и хората не си мечтаели за нов апартамент или пък за доста пътешествия.

" Тогава си пожелавахме да бъде годината по-здрава, плодородна, берекетна. Хората да са здрави, живи и стадата. И на който се падне късметчето вечерта, пожелават му да може да му бъде по-голямо фамилията и стадото. Тогава имаше всяка къща стада с овце, кози, крави и да има повече агненца, яренца, магаренца, теленца ", споделя тя.

Освен положителни и радостни, новогодишните шансове, съгласно психолози, могат да донесат и не толкоз приятни чувства.

" Хората, които са самотни, да вземем за пример, при тях има носталгия или един тип терзание какво ще се случи през идната година. Хора пък, които не са женени, нямат деца надлежно в по-голяма възраст, техните близки стартират като се падне подобен шанс да ги притискат: „ Хайде, тази година към този момент би трябвало да се ожениш, към този момент би трябвало деца ", което в допълнение основава напрежение ", споделя психологът доктор Десислава Безинска - Шеинкова.

За да се осъществен новогодишните шансове, те би трябвало да се съхраняват до идната година. Дали ще ги запазите или не - е въпрос на персонален избор.

Факт е обаче, че в множеството случаи шансовете ни карат да се усмихнем и да чакаме нещо хубаво и ново през идващите 12 месеца.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР