Неиздаден касов бон за 1.80 лв. при покупка на баничка

...
Неиздаден касов бон за 1.80 лв. при покупка на баничка
Коментари Харесай

Жена си купи в Разлог баничка за 1.80 лева... оказа се престъпление с „висока обществена опасност“

Неиздаден касов бон за 1.80 лева при покупка на баничка от сладкарница в Разлог докара на притежателя наказване от Националната организация по приходите (НАП), квалифицирано като „ висока социална заплаха “. При акция на инспектори по приходите„ под прикритие “ била направена контролна покупка в завод за закуски, стопанисван от Едноличен търговец „ Ивана – 2001 ” на Иванка Найденова, съобщи Блиц.бг.

Продавачът не издал касова записка от фискалния уред, който бил в работен режим. Тогава данъчните се легитимирали и направили инспекция наапарат, при която открили касова разлика от 2.10 лева Съставен бил протокол в наличието на продавача и акредитиран представител на търговеца, въз основа на който е издадена заповед за запечатване на цеха за 14 дни.

Принудителната административна мярка е атакувана пред Административен съд от търговеца, който за първи път е засечен в такова нарушаване. Контролните органи от Национална агенция за приходите поддържат издадената заповед, която е стимулирана с отрицателните последствия за фиска вследствие нарушаването.

Цехът за закуски, от който се правят директни продажби, се намира в центъра на Разлог и работи от 1999 година, като при данъчната инспекция бил регистриран оборот до 10:35 ч. в размер на 112.10 лева Това съгласно проверяващите им дало съображение да счетат, че нарушаването е осъществено при условия, обуславящи извод за „ висока социална заплаха “, защото търговецът не е въвел организация по отношение на отчитане на продажбите.

Посочено е, че срокът на мярката – 14 дни за запечатване на цеха, е „ симетричен на тежестта “ на действието, както и с „ нужното време за основаване на естествена организация на работа за отчитане на комерсиалния оборот от активността “.

Съдия Георги Иванов, който е разгледал делото, не открива рационален аргумент за 14-дневно прекратяване на стопанската активност на цеха като изискване за въвеждане на естествена организация на работа.

„ Дългогодишният опит на търговеца при реализиране на активност и констатирането на първо нарушаване са сложени в непонятен подтекст по отношение на посочената „ висока социална заплаха “ на нарушаване, чийто резултат се предопределя от еднократен пропуск да се издаде касов бон за продажба на стока на стойност 1.80 лева “, показва в претекстовете си арбитър Иванов.

Според него заповедта е нестимулирана, което я прави незаконосъобразна, и я анулира. Национална агенция за приходите е наказана да изплати 400 лева на разложкия търговец за адвокатски хонорар. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Заповед за запечатване за 14 дни е била издадена от Национална агенция за приходите и за пицария в центъра на Сандански. Проверяващите данъчни „ под прикритие “ направили контролна покупка на стойност 27.80 лева, при която получили касова записка, само че пък открили, че върху нея липсва QR код, което е наложителен атрибут. Според чиновниците на Национална агенция за приходите се касае за нарушаване, изразяващо се в потребление на фискално устройство от разкритикуван вид, което значи, че записаните през него продажби напълно могат да се одобряват като укрити.

Въпросното фискално устройство се употребява в пицарията от 30.01.2020 година до 09.01.2023 година, т.е. за интервал от към 3 година Това значи, че през този интервал сдружението не е отчитало действително насъбраните в обекта обороти, надлежно неточно е определило размера на налозите, смятат от Национална агенция за приходите. Те даже създали сметка какъв брой налози вероятно биха се укрили единствено в случай че се вземе за база контролната покупка на стойност 27.80 лева

„ Ако приемем тази сума, макар че обектът е с висока посещаемост в центъра на Сандански, която осъществя всеки ден, и се умножи по 365 дни, това дава оборот от 10 147 лева и надлежно 10% налог е 1014 лева За 3-годишния интервал данъкът, който е укрит, е 3044.10 лева, освен това приемайки, че единственият оборот е в размер на контролната покупка.

Тоест, въпреки и да наподобява незначителна контролната покупка, в случай че сумата се вземе и се натрупа в годишен проект, а тук още повече е за 3-годишен проект, имайки поради, че сдружението има осъществени повече от тези обороти, се касае в действителност за укриване на налози ”, стимулират се данъчните.

Тази аритметика е показана от юриста на Национална агенция за приходите на делото в Административен съд – Благоевград, формирано по тъжба на предприемача Атанас Голаков, представляващ „ Лан – 2015 ” ООД, което стопанисва пицарията в Сандански.

Съдия Димитър Думбанов е отменил разпореждането на Национална агенция за приходите за авансово осъществяване на заповедта, а в този момент следва да се произнесе и всъщност.

В последния лист на Национална агенция за приходите на обектите, подлежащи за запечатване поради неиздадени касови бонове или неизрядни фискални апарати, попадат десетки търговци от Пиринско, като някои дори и по два пъти.

Сред нарушителите са пицарията в Сандански и цехът за закуски в Разлог, както и кръчма в Банско, ресторант в Гоце Делчев, най-малко 7 магазина за плод и зарзават в Благоевград, „ турски “ хранителен магазин, бирена борса на Зелендолско шосе, фитнес център, два салона за хубост, увеселителният парк в Белица и доста други.

След всяка хайка на Национална агенция за приходите в съда постъпват десетки тъжби на търговци против заповеди за запечатване. Решенията са в интерес на търговците най-много когато нарушаването е първо и за дребна сума, демонстрира правосъдната процедура.

Търговците избират да платят глобите за нарушаванията пред това обектите им да бъдат запечатвани. Законът задължава чиновниците на Национална агенция за приходите да ползват и двете, заради което арбитър Ваня Вълкадинова от Административен съд – Благоевград насочи преюдициално питане до съда на Европейски Съюз в Люксембург за това дали е възможно за едно и също нарушаване да се издава наказателно разпореждане с имуществена глоба, както и насилствена административна мярка за запечатване на комерсиалния обект.

Решението се чака през месец май, като някои административни съдии избират да стопират делата с подобен предмет, до момента в който не се произнесат европейските магистрати.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР