Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че

...
Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че
Коментари Харесай

Доклад: Европа е готова за зима без руски газ 

Неистовото пазаруване на полутечен природен газ от Европа значи, че е евентуално тази зима да има задоволително от горивото за произвеждане на електрическа енергия, с цел да компенсира доставките от Русия, съгласно BloombergNEF.

Регионът може да внесе съвсем 40% повече LNG през идната зима, в сравнение с през миналата година, и може да усили покупките през идващото лято с към 14%, с цел да възвърне изгубените ресурси, сподели BNEF в отчет, оповестен във вторник. Заедно с унищожаването на търсенето от по-високите цени на силата, тези доставки са задоволителни, с цел да покрият цялостното прекъсване на съветските тръбопроводни потоци от 1 октомври, се споделя в известието.

За да набират в допълнение гориво, европейските купувачи ще би трябвало да закупят 90% повече LNG на спот пазара, в сравнение с са обезпечили по дълготрайни контракти, което в допълнение ускорява конкуренцията с Азия. Това ще поддържа световните цени на газа, които скочиха, откогато Европа се опита да понижи зависимостта си от Русия, откакто най-големият й снабдител нахлу в Украйна в края на февруари.

" Повишените спот цени на полутечен природен газ ще се запазят, защото Европа би трябвало да поддържа привличането на всички налични доставки на полутечен природен газ, оставяйки доста малко за Азия “, сподели BNEF. Китай и нововъзникващите азиатски пазари евентуално ще видят по-нисък импорт.

Съгласно централния сюжет на BNEF, който допуска метеорологични условия в сходство със междинните за последните 10 години и липса на съветски газови потоци, Европа се чака да внесе 40 милиона тона LNG тази зима и малко повече през лятото, с цел да попълни запасите. Това би оставило 12 милиона тона спотов размер за Азия през интервала, за който се счита, че се нуждае от единствено 8 милиона тона повече от контрактуваните доставки.

Студената зима в Северна Азия обаче ще отклони 5, 6 млн. т от Европа, основно с цел да подхрани търсенето в Япония, а последващото горещо лято ще докара до увеличение на този брой до 6, 9 милиона през идващите 12 месеца, съгласно отчета. Този сюжет евентуално ще докара до нараснала ценова конкуренция.

Междувременно повече съветски LNG ще отива в Китай, където зимното търсене се чака да спадне с 16% по отношение на година по-рано. Прогнозата е, че потреблението в Япония ще спадне с 8% през четвъртото тримесечие по отношение на същия интервал на 2021 година, защото нацията включва въглищни централи, до момента в който търсенето в Южна Корея може да нарасне с 10% на годишна база заради натрупването на ресурси, демонстрира отчетът, представен от Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането евентуално ще се усили единствено нищожно тази зима, което ще донесе малко облекчение на затегнатия пазар, сподели BNEF. Рисковете за производството включват закъснение на рестартирането на плана Freeport LNG в Съединени американски щати и проблеми с доставките от Египет и Нигерия.

dnes.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР