Неинфекциозните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са причина

...
Неинфекциозните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са причина
Коментари Харесай

СЗО: Неинфекциозните болести са причина за 74% от смъртните случаи в света

Неинфекциозните заболявания като сърдечни болести, рак и диабет са причина за 74% от смъртните случаи в международен мащаб и ограничението на рисковите фактори може да избави живота на милиони хора, съобщи СЗО.

Докладът на здравната организация на Организация на обединените нации демонстрира, че така наречен незаразни заболявания, които постоянно са предотвратими и са породени от вреден метод на живот или неприятни условия, убиват 41 милиона души всяка година, в това число 17 милиона на възраст под 70 години.

Сърдечните заболявания, ракът, диабетът и респираторните болести към този момент са повече от инфекциозните заболявания като съществени убийци в международен мащаб, се споделя в отчета, озаглавен " Невидими цифри ".

" На всеки две секунди някой на възраст под 70 години умира от незаразни заболявания ",

съобщи пред кореспонденти в Женева Бенте Микелсен, началник на отдела на Световната здравна организация, който следи за тези заболявания. " И въпреки всичко за незаразните заболявания се изразходва минимална част от вътрешното и интернационалното финансиране. Това е същинска покруса. "

Неинфекциозните заболявания са освен най-големите убийци в света, само че и оказват съществено влияние върху метода, по който хората претърпяват инфекциозните заболявания, както сподели пандемията от Ковид-19. Хората, живеещи с незаразни заболявания като затлъстяване или диабет, са изложени на по-голям риск да се разболеят съществено и да умрат от вируса, се споделя в отчета.

" Данните демонстрират ясна картина. Проблемът е, че светът не гледа към нея ", се предизвестява в отчета.

Противно на общоприетото разбиране, тези заболявания, свързани с " метода на живот ", не са проблем най-вече на богатите страни. Цели 86% от преждевременните смъртни случаи от незаразни заболявания в международен мащаб се случват в страните с ниски и междинни приходи, се споделя в изследването. Това прави оправянето с казуса освен здравен въпрос, само че и въпрос на " правдивост ", сподели Микелсен, като уточни, че доста хора в по-бедните страни нямат достъп до предварителната защита, лекуването и грижите, от които се нуждаят.

Други 8 милиона смъртни случая се дължат на нездравословно хранене, което значи или прекомерно малко, или прекалено много, или прекомерно некачествени храни, се споделя в отчета.

Вредната приложимост на алкохол, която наред с другото предизвиква цироза на черния дроб и ракови болести, убива към 1,7 млн. души годишно, а неналичието на физическа интензивност е причина за към 830 000 смъртни случая.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР