Неговото императорско величество Джошуа Ейбрахам Нортън I е роден някъде

...
Неговото императорско величество Джошуа Ейбрахам Нортън I е роден някъде
Коментари Харесай

Нортън I – единственият император на САЩ

Неговото императорско величество Джошуа Ейбрахам Нортън I е роден някъде сред 1811 и 1818 година в Англия. Свидетелствата за датата му на раждане варират доста, само че най-вероятно последната дата да е вярната. Семейството му имигрира в ЮАР, където татко му оглавява дребна еврейска общественост, когато е напълно дребен. Като млад той се пробва да сътвори личен бизнес в Кейптаун, само че бързо банкрутира и вместо това почнал работа в магазина за свещи на татко си.

Към 1848 година император Нортън към този момент остава самичък – майка му, татко му и двамата му братя почиват – и без останали други родственици, наследява всичките 40 000 $, спестени от татко му. Нортън е изкушен от американската фантазия и по-специално на Златната тресчица в Сан Франциско. Той нямаше самообладание да умножи благосъстоянието си, само че нямаше и желание да копае за злато, а вместо това стартира бизнес с търговия и купува транспортен съд, на който отдава чартърен пространства като хранилища.

В Китай настъпва апетит и пратките с ориз са прекратени, което кара цената му да скочи от 10 до 80 цента за кг. Нортън вижда опция да направи още повече пари, когато схваща от мъж на име Уили Силем за транспортен съд, пренасящ перуански ориз. Ако го купи, ще може да подбие доста цените на пазара, защото перуанският ориз е единствено 30 цента на кг.

За страдание, откакто дава депозит от 2000 $ за кораба, който би му коствал общо 25 000 $, се появяват от ден на ден и повече перуански кораби с ориз. Цената надлежно спадна до 7 цента за кг, което значи, че Нортън освен няма да осъществя облага, само че и ще загуби забележителна сума пари. Той се опита да разтрогне контракта с претекста, че Силем го е подвел – това довежда до двугодишна правосъдна борба, която приключва в интерес на Силем. Така Нортън трябваше да заплати останалите 23 000 $.

На този стадий Нортън беше покрай банкрута. Банката наложи забрана на няколко от бизнесите и парцелите му и той към този момент не можеше да отсяда в хубави хотели, публичният хайлайф не искаше да има нищо общо с него и на всичкото от горната страна още веднъж има проблеми със съда, когато е упрекнат в заграбване на средства от собствен клиент. До 1859 година в миналото богатият търговец към този момент живееше в интернат за служащи.

Банкнота от 10 $, издадена от император Нортън I

Виждате ли, Нортън от много време е сериозен към държавното управление на Съединените щати и в същото време симпатизира на Британската империя. Имаше възприятието, че Америка е ръководена от корупция, неефективност и персонални ползи и освен поради неговите загуби. През 1859 година в Калифорния дебатите по отношение на робството довеждат до Гражданската война, а стопанската система на Сан Франциско като цяло не вървеше доста добре, тъй като Златната тресчица към този момент умираше. На този политически декор Нортън споделя на собствен другар, че нещата биха вървели доста по-добре, в случай че той е основен на страната.

За разлика от милионите, които мислят по същия метод, Нортън в действителност прави нещо по въпроса. На 17 септември 1859 година в San Francisco Bulletin е оповестена една необикновена история:

 Emperor Joshua A. Norton I

През 1860 година Конгресът на Съединени американски щати се събира, макар заповедите на император Нортън I. Като възмездие той заповядва на „ Главнокомандващия на армиите … да почисти залата на конгреса. “ Човекът, който имаше поради, беше военачалник Уинфийлд Скот, който е бил пълководец на армии преди 15 години, а в този момент е на 74. Същата година император Нортън I разгласи Съединени американски щати за безспорна монархия, а през 1869 година отстрани демократичната и републиканската партия.

Очевидно никой от указите на император Нортън I в никакъв случай не се осъществя. Като самопровъзгласил се император без войска и пари, които да поддържат прокламациите му, той нямаше действителна законова власт да основава монархия, да уволнява който и да е или пък да разпусне Върховния съд. Въпреки това, колкото и да е необичайно, той в последна сметка придобива известна власт. Император Нортън I бързо се трансформира в легенда и е извънредно известен измежду хората в Сан Франциско. Политиците бяха принудени да му обръщат внимание, тъй като да в случай че покажат някакво пренебрежение към него, щяха да изгубят гласове.

Като образец за неговата известност император Нортън I един път беше задържан, само че не поради някаква интрига за свалянето му, а по обвинявания в скитане като по-късно е упрекнат и в полуда. Арестът му провокира митинги – вестниците незабавно приканват масите да отидат на чуването на императора и да стачкува против несправедливостта, която го застига. Това дава стремежи резултат: император Нортън I бе освободен с извинения, а шефът на полицията, Патрик Кроули, заповяда на всички служители на реда да отдават почести на императора, когато го видят на улицата, където той апропо постоянно можеше да бъде видян да поддържа връзка с поданиците си.

За страдание, след 21 години ръководство на тези Съединени щати в един печален ден през януари 1880 година императорът ненадейно падна на тротоара по време на вечерната си разходка и почива преди да може да бъде откаран в болница. Тихоокеанският клуб в Сан Франциско събира средства, с цел да купи ковчег от розово дърво от най-голям клас, както и да покрие останалите разноски за погребението на Нортън, който умря съвсем без стотинка.

Смъртта му се оплакваше из цялата страна. Около 10 000 души изрекоха съболезнованията си по време на погребението му, като някои вестници настояват, че към 30 000 души, или 13% от популацията на Сан Франциско по това време, излизат на улицата за шествието до гроба му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР