Негово Светейшество Патриарх Неофит уважи честването на 140-тата годишнина от

...
Негово Светейшество Патриарх Неофит уважи честването на 140-тата годишнина от
Коментари Харесай

Родопското село Широка лъка за първи път посрещна български патриарх

Негово Светейшество Патриарх Неофит почете честването на 140-тата годишнина от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Целият Свети синод и стотици миряни участваха на тържеството.

Широка Лъка, Смолян

Негово светейшество патриарх Неофит беше посрещнат в църквата Успение на Пресвета Богородица в Широка лъка, където Пловдивският митрополит Николай отслужи Заупокойна Света литургия в памет на Екзарх Стефан. По-късно пред паметника на Екзарха патриархът произнесе слово.
Патриарх Неофит: Със особена светлина грее към нас обликът на блаженият наш предходник и трети български Екзарх Стефан. Образ на безупречен свещеник, въодушевен богослов и безрезервен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в интерес на Светата Христова черква и своя обичан народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие, обликът му стои пред нас още по-внушителен, с цел да ни припомня по какъв начин би трябвало да се служи на народ, черква и родно място.
Сред стотиците миряни на тържеството беше и един от наследниците на Екзарх Стефан.
Илия Матов, праплеменник на Екзарх Стефан: Това несъмнено е най-начетения, най-издигнатият български свещеник, приключил е два университета, има две дисертации и просто съм извънредно горделив и с поклонение към този огромен, огромен човек.
За жителите на Широка лъка честването се трансформира в огромен празник.
Признание към Екзарх Стефан, този популярен българин, който е избавител на българските евреи и с доста още достолепия.
Българският патриарх благослови присъстващите на тържеството. А паметникът на Екзарх Стефан беше обсипан с венци и цветя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР