Негово Светейшество отправи поздравление към учителите, университетските преподаватели, научните и

...
Негово Светейшество отправи поздравление към учителите, университетските преподаватели, научните и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Да съхраняваме и да доизграждаме държавата на Духа

Негово Светейшество насочи приветствие към учителите, университетските преподаватели, научните и културни служащи, библиотечните и читалищни дейци, хората на словото, които през днешния ден - в и на славянската словесност, справедливо се радват на нашата респект и почитание.
" Светлият празник на буквите, празник на българската писменост, култура и просвета, на тържеството на несекващия през столетията ентусиазъм на християнския български дух за одобряване в светлината на познанието, е натурален израз на онази наслада и заслужена горделивост, които удивителните и всепризнати по целия свят достижения на нашата висока нематериалност, просвета и просвета непроменяемо пробуждат в душите ни и в нашите сърца. Когато всенародно честваме този празник, ние преди всичко благодарим и изричаме благодарност на Всевишния Бог, за Неговата неизменима велика благосклонност и великодушие, помнейки, че „ … всяко положително даяние и всеки идеален подарък иде от горната страна, слизайки от Отца на светлините “ (Иак. 1:17), след което отдаваме дължимото и на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители и първоучители на християнския български жанр и на всички славянски нации, дружно с всички тези, които във времето са допринасяли за пребъдването на тяхното боговдъхновено и народополезно дело, градейки неуморно, с посвещение и безрезервност върху положените от тях здрави основи.
 Румен Радев: Държавата на духа в никакъв случай не е загивала в България Румен Радев: Държавата на духа в никакъв случай не е загивала в България
Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Стефан Янев и членове на служебното държавно управление сервираха цветя пред...
С особена благодарност се обръщаме през днешния ден към техните модерни приемници, към тези измежду нас, които в изискванията на от ден на ден глобализиращ се свят отдават силите и качествата си за още по-дълбокото одобряване и продължаващия напредък на нашата християнска духовна и културна еднаквост, която продължава и до през днешния ден да образува нашия образ измежду пъстрото разнообразие на духовните и културни обичаи към нас. Ето за какво, през днешния ден свеждаме глави освен пред облиците на първоучителите, само че и пред всички тези, които тихо, с неизменност и безрезервност не престават да градят внушителното здание на нашата нематериалност и култура, на нашата българска просвета и богата просвета: учители от главния и от междинния учебен курс, академични преподаватели, научни и културни служащи, библиотечни и читалищни дейци, хора на словото – всички, които със своя труд не престават делото на светите равноапостолни Кирил и Методий, през днешния ден справедливо се радват на нашата респект и почитание.
В този ярък празничен ден светата Православна черква насочва своите молебствия към Всемилостивия Бог да благоволи над всички тях и над целия български народ, да ни пази от духа на леността и нерадението, с цел да можем, правилни на заветите на нашите предшественици, да съхраняваме и да доизграждаме издигнатата от тях страна на Духа – скъпата на сърцата ни Майка България! ", декларира в обръщението си патриарх Неофит.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР