Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е изготвил

...
Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е изготвил
Коментари Харесай

Благой Цицелков: Патриарх Неофит е оставил завещание преди смъртта си

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е изготвил наследство преди гибелта си. Предполага се, че там той е показал Троянската света обител като мястото, на което би желал да бъдат заровени тленните му остатъци. Това съобщи в предаването „ Кой приказва “ по Дарик журналистът, отразяващ Българската православна църква(БПЦ)Благой Цицелков от Нова телевизия.

„ Троянският манастир е място, което той обичаше, там обичаше да пее на клира с ангелогласния си глас, там е постриган за духовник “, изясни Цицелков. Той посочи, че в 12,30 ч в четвъртък тленните остатъци на Негово Светейшество ще бъдат докарани в Св. Синод на параклиса „ Света Марина “. „ Все още не знаем дали Синодът ще бъде отворен, евентуално концепцията е първо да се поклонят архиереите “, сподели журналистът. Той посочи, че идващите стъпки, които БПЦ би трябвало да предприеме след кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, са ясно написани в Устава. Временен глава на Българската Православна Църква Варненски и Великопреславски митрополит Йоан би трябвало да провежда целия развой по погребението. Очаква се да дойдат Руският Патриарх Кирил, представители на македонската православна черква, която беше приета от България, точно от Патриарх Неофит.

„ Синодът би трябвало да се събере на съвещание и да избере своя наместник ръководител, може да е някой от по-младите митрополити. Той ще провежда изборите, епархийските препоръки би трябвало да имат своето болшинство от 2/3 и от деветте митрополити, да има трима определени и от тях Висшият клир да избере един “, посочи Цицеков. И добави, че ще запомним Негово Светейшество с „ неговата благост, доброта, мъдрост, приемливост, корав и непоколеми темперамент “.

Цицелков напомни и, че Патриарх Неофит е застанал отпред на Българската православна черква в един тежък за нея миг и напомни свадите в Троянския и Бачковския манастири. По отношение на бъдещия патриарх, журналистът съобщи, че ще има важнатата роля да сплоти църквата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР