Неговата музика е необятна като земята, която го е родила.

...
Неговата музика е необятна като земята, която го е родила.
Коментари Харесай

145 години от рождението на Сергей Рахманинов

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го назовават „ Последният романтик на XX век ” и „ Божество с три лица ”, а мнозина от тях се пробват да дефинират креативния му образ с думите „ най-руският от всички композитори ”.
„ Аз съм съветски композитор и моята татковина постави отпечатък върху характера и възгледите ми. „ Ако желаете да знаете, какво усещам – слушайте музиката ми! ” – споделя самият Рахманинов, чийто остро-лиричен нюх за епохата непроменяемо се свързва в съзнанието му с облика на горещо обичаната Родина с безпределността на нейната простор, мощта на нейните стихии и нежната чупливост на разцъфващата й пролетна природа.
Творец със мощно, блестящо своеобразно дарование, талантлив пианист, който няма равни измежду съвременниците си, и в същото време – бележит диригент, Рахманинов е феноменално талантлив музикант и мъчно може да се каже, коя от трите страни на неговата активност е определяща. Съвременниците му се затрудняват да отговорят на този въпрос. „ Когато слушаш неговото Трио или Втория му концерт, или сонатата за виолончело, или „ Франческа ”… или пък нещо друго, още  по-добро – написа един от критиците – си мислиш: ето кой е роден да композира! Да зареже всичко друго и да композира!... И слушайки по какъв начин Рахманинов дирижира „ Живот за царя ” или „ Дама пика ”, или някоя от симфониите на Чайковски или сюитите на Григ, си мислиш: ето кой е роден да дирижира! Да зареже всичко друго и да дирижира! Но Рахманинов е също по този начин и пианист! И замечтан от това, по какъв начин той извършва концерта на Чайковски или личните си произведения, си мислиш: ето кой е роден да свири на пиано! Да зареже всичко друго и да свири ”…
Сергей Рахманинов е създател на 3 симфонии, 3 опери („ Алеко ”, „ Скъперникът-рицар ” и „ Франческа да Римини ”), 4 клавирни концерта, Рапсодия по тематики на Паганини, кантатата „ Пролет ”, симфоничните поеми „ Камбаните ” и „ Островът на мъртвите ”, литургията „ Св. Йоан Златоуст ”, „ Всенощно бдение ”, фантазията „ Скала ”, прелестната „ Вокализа ”, 24 прелюдии и 15 етюди-картини за пиано, 83 романса, две клавирни триа и още доста други произведения. В двата часа на нашата неделна музикална вечер ще чуете някои от най-популярните страници от неговото творчество, както и негово авторско осъществяване на една от клавирните му пиеси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР