Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви говорител

...
Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви говорител
Коментари Харесай

Испанското правителство смята за недопустимо негласното обявяване на независимост на Каталуния

Негласното оповестяване на самостоятелност на Каталуния е неприемливо, съобщи представител на испанското държавно управление, представен от Франс прес.

" Неявно оповестяване на самостоятелност, последвано от очевидно прекратяване, не е възможно ", сподели представителят.

Властите на Испания считат за неприемливо да се прави " неявно оповестяване на самостоятелност " на Каталуния, след което действието му да се прекрати, споделиха източници от испанския парламент, представени от ТАСС.

" Правителството счита за неприемливо да се придава юридическа мощ на закона за референдума, чието деяние бе прекратено от Конституционния съд. Също по този начин е неприемливо да се прави неявно изразено прокламиране на самостоятелност, а по-късно то да се прекрати ", споделиха представителите на испанските управляващи.

Лидерът на опозицията в Народното събрание на Каталуния съобщи, че изказванието на районния водач Карлес Пучдемон, че има мандат да разгласи самостоятелност от Испания е прелом и няма поддръжка в Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Инес Аримадас от партия " Сиудаданос " съобщи, че болшинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да разрешат на районни политици " да разбият сърцата им ".

В речта си пред каталунския парламент министър председателят на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че безапелационната победа в противоречивия референдум за самостоятелност от 1 октомври дава на държавното управление му съображение да реализира отдавнашното си предпочитание да скъса многовековните връзки с Испания. По-малко от половината каталунци с право на глас участваха в референдума, отбелязва АП.

Пучдемон предложи на каталунския парламент да прекрати действието на обявление на самостоятелност, с цел да се даде време за разговор и прикани испанското държавно управление да одобри ходатайство в този политически спор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР