Негативните фактори, които влияят върху глобалната икономика вече оказват натиск

...
Негативните фактори, които влияят върху глобалната икономика вече оказват натиск
Коментари Харесай

Alphabet и Microsoft вече усещат ефектите от новите икономически реалности

Негативните фактори, които въздействат върху световната стопанска система към този момент оказват напън и върху резултатите на някои от най-големите софтуерни компании. Късно във вторник доклади за второто тримесечие разгласиха Microsoft и Alphabet - първата компания не съумя да доближи пазарните очавакния. При компанията майка на Гугъл не бяха реализирани упованията единствено във връзка с облагата. Това, което оказва въздействие на бизнесите им е войната в Украйна, скъпият $, коронавирус локдауните в Китай и очкаванията за криза, които карат фирмите да свиват рекламни бюджети. Бум се вижда обаче при облачните услуги, като се чака те да порастват серизоно в бъдеще.

Приходите на Alphabet доближават близо 70 милиарда $, до момента в който тези на Microsoft са към 52 милиарда $. И двете компании записват растеж към 15% в постъпленията по отношение на предходната година, само че темпът на напредък е измежду най-слабите от години. Печалбата и на двете сдружения е към 16 милиарда $, като при Гугъл понижава с към 10% спрямо 2021 година, а Microsoft регистрира растеж от над 7%. Акциите и на двете компании се повишават с към 5% преди отварянето на пазарите в Съединени американски щати в сряда, въпреки че незабавно след издание на докладите те изгубиха част от цената си. Сега позитивното и при двете компании е, че те няма да понижават своите вложения и проекти за агресия.
Силата на облака
Облачните услуги на Microsoft не престават да бъдат в основата на възходящите облаги. Приходите от Azure, облакът на компанията, надвишиха 25 милиарда $ за три месеца, връх, като съгласно Сатя Надела, изпълнителен шеф на софтуерния колос, облакът те първа ще се развива. " Виждаме по-големи и по-дългосрочни задължения и регистрирахме рекорден брой покупко-продажби на стойност над 100 млн. $ и над 1 милиарда $ през това тримесечие ", споделя Надела пред вложителите.

Мениджърът удостовери, че компанията не е застрахована от евентуалната криза, само че счита, че " излизайки от тази макроикономическа рецесия, общественият облак ще бъде още по-голям победител, тъй като работи като дефлационна мощ " в инфлационната среда. " Като цяло, приходите от всички услуги свързани с Azure са се нараснали с трицифрени темпове ", добави Надела.
Реклама Няма друга търсачка
Основният поток от доходи на Alphabet продължава да пораства. Постъпленията от реклами надвишават 56 милиарда $ (с 12% повече от 2021 г.), като над 7 милиарда $ идват от Youtube. Приходите от облака на Гугъл, сходно на Microsoft, също порастват с големи темпове - над 40% растеж спрямо предходната година, само че за разлика от Microsoft, приходите от облачния бизнес на Гугъл са " едвам " към 6.7 милиарда $. " Ще продължим да влагаме в области като AI, търсачката и облака ", показа пред вложители след доклада Сундар Пичай, изпълнителен шеф на Гугъл.

Една от аргументите за по-ниската облага оповестена от Alphabet през последните месеци е вложението на компанията в нови работни места. За последната година Гугъл е наел над 30 хиляди души, като общият брой на чиновниците се е нараснал с над 20% до 174 хиляди души. " Ще забавим наемането на чиновници и ще почистим фокуса си като компания ", добави пред инвестироите Сундар.
На прага на криза
Акциите на софтуерния бранш се показва извънредно едва от началото на 2022 година, откакто по време на пандемията през 2020 година бяха главните мотори на борсовото възобновяване. Alphabet и Microsoft са изгубили към една четвърт от цената си за последните седем месеца. Причината за слабото показване съгласно анализаторите е повишението на лихвените проценти, което понижава цената на облагите в бъдеще на фирмите. " Тази година Федералният запас стартира да покачва краткосрочните лихвени проценти от нула до сегашните 1.25%, които по-късно могат да доближат 4% до края на годината ", написа в писмо до вложителите Дъглас От, основен капиталов шеф в Andvari Associates, хедж фонд. " Ето за какво толкоз доста бързо разрастващи се софтуерни компании са се намалили с 40% или повече от последните си върхове " добавя От.
Свързани публикации Гугъл ще прави снимане от въздуха над България 21 юли 2022, 16:45 Netflix планува растеж на клиентите през третото тримесечие 21 юли 2022, 08:35 Гугъл забавя наемането на чиновници 18 юли 2022, 13:21 Защо и по какъв начин да си създадем NFT домейн 15 юли 2022, 06:12 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР