Негативната демографска картина се допълва и от факта, че населението

...
Негативната демографска картина се допълва и от факта, че населението
Коментари Харесай

Евростат: За 10 години България е намаляла с 416 000 души

Негативната демографска картина се добавя и от обстоятелството, че популацията ни от ден на ден застарява - каква е обстановката в страната към днешна дата и какво бъдеще обрисува статистиката - дава отговор Българска национална телевизия:

Населението на страната ни се топи. Числата демонстрират: в случай че през 2007 година у нас са живеели 7,5 милиона души, то през днешния ден те са 7,1 милиона. Или другояче казано - все едно хората от цяла една област - Бургас - към този момент ги няма.

Прогнозите за бъдещето също не са оптимистични. Очакванията са през 2020 година популацията да спадне под 7 милиона.

20 години по-късно - до 2040 - към този момент ще сме към 6 милиона, а до 2050 година - към 5,8 милиона.

Освен че понижава, популацията и застарява.

През предходната година българите на възраст над 65 и повече години са били близо милион и половина или 20 % от общия брой на живеещите у нас. Децата до 15 години са към милион, който се равнява на 14 на 100 от популацията. Тези данни обрисуват сериозен дисбаланс - а неговото изражение в хора и техните истории се вижда най-добре в Северозападна България, както споделя Илиана Минковска.

Село Мало Пещене в община Враца е образец за това с какви темпове понижава популацията на България отвън огромните градове и в най-бързо обезлюдяващия регион - Северозападния.

В момента хората с непрекъснато местопребиваване тук са едвам 41, а единствено преди три десетилетия са били 12 пъти повече.

Жители на село Мало Пещене с носталгия си спомнят предходните времена, когато са имали и магазин, и постоянни автобусни транспорти.

Според статистиката Мало Пещене постепенно, само че несъмнено върви към закриване.

Семейство Иванови са пенсионери и всяка пролет се завръщат при градинката и кошерите в двора. Споделят, че междинната възраст в селото е по-голяма от тяхната.

От десетилетия в село Мало Пещене единственият нов живот идва с двойката щъркели, които наложително отглеждат по две чеда в гнездото.

На този декор в европейски мащаб за 10 години популацията на нашия континент се е нараснало с 11 и половина милиона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР