Негативен шок от всяко едно прекъсване на доставките на природен

...
Негативен шок от всяко едно прекъсване на доставките на природен
Коментари Харесай

ЕЦБ: Шок при газовите доставки ще намали стойността на европейската икономика

Негативен потрес от всяко едно спиране на доставките на природен газ би "изял " от цената на стоките и услугите, създадени в еврозоната, съобщи във вторник Европейската централна банка, предупреждавайки по този метод за по-сериозно влияние от високите енергийни цени върху растежа на единния блок.

Рекордните цени на силата в отговор на опасенията, че съветска инвазия против Украйна би довела до спиране на износа на съветски горива за Европа, се отразяват отрицателно на икономическия напредък в еврозоната, осведоми БНР.

В своя Икономически бюлетин, оповестен във вторник, ЕЦБ съобщи, че чака високите цени на силата да понижат икономическото произвеждане в еврозоната с към 0,2% тази година спрямо базовите равнища на Брутният вътрешен продукт, като най-голямото отрицателно влияние върху растежа ще бъде реалност през първото тримесечие.

Над 90% от природния газ, употребен в еврозоната, е от импорт, което значи, че негативните стопански последствия ще се влошат, в случай че единният блок загуби част от доставките си на газ, показва Европейската централна банка.

"Прякото и непряко влияние на предполагаем потрес от понижаване на газовите дажби с 10% за корпоративния бранш се чака да понижи брутната добавена стойност в еврозоната с към 0,7% “, прави оценка ЕЦБ.

Реалният стопански спад може да бъде даже по-голям, защото моделирането не регистрира резултата от измененията в цените на силата, добавя централната банка. Според ЕЦБ Австрия и Словакия ще понесат максимален удар, до момента в който в индустриалния бранш на еврозоната евентуално най-вече ще пострадат неблагородните метали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР