Нефтохимик и Хебър са с една дължина пред останалите, COVID-19

...
Нефтохимик и Хебър са с една дължина пред останалите, COVID-19
Коментари Харесай

Суперлигата стартира с множество неизвестни

Нефтохимик и Хебър са с една дължина пред останалите, COVID-19 сподели, че разделянето на две осмици бе несвоевременно решение
78-ият сезон в родното волейболно състезание към този момент започва. С провеждането на четири предварителни шампионата в Бургас, Пазарджик, Монтана и Добрич трябваше да бъдат избрани кои клубове заслужават да са част от първата осмица на Суперлигата и кои във втората. Разделение, решено през лятото с доста противоречиви моменти, изменничества и обрати. И което към днешна дата се вижда, че е извънредно несвоевременно. В резултат на пандемията от ковид, въпреки постоянният сезон да би трябвало да започва на следващия ден, към момента Суперлигата не е добила приключен тип.

Заради проблемите с петима инфектирани в Левски се наложи баражът с Локомотив Пловдив да бъде отсрочен. И той да се организира, откакто първата и втората осмици към този момент са стартирали. Оттам – серия отсрочени мачове на техни съперници и към момента много незнайни по отношение на това кой и защо е обезпечил финансиране. COVID-19 сложи волейбола в комплицирана обстановка, само че този спорт, несъмнено, няма да е единствен, който да попадне под ударите на невидимия зложелател. И преди същинското начало на шампионата в този момент всички в Суперлигата се молят тя въпреки всичко да приключи. За да не ставаме очевидци на втори следващ край от модела на май месец – длъжностен първенец и голям брой кавги. И въпреки всичко в навечерието на първия кръг на първата и втората осмици ще опитаме до известна степен да преценим накъде духа вятърът и кои са клубовете, които ще потриват предостатъчно ръце в битката за купата и медалите, и кои са тези, които ще треперят за своето оцеляване.

Два клуба гледат към златото

Подобно на предходните два сезона, още веднъж Нефтохимик и Хебър ще вкопчат зъби в битката за купата. Въпреки напъните на пазарджиклии да изместят първенците от върха, към този момент отборът от Бургас удържа на щурма. Нещо повече – все още селекцията на Николай Желязков има по-солидни причини в разногласието за златото. Двата отбора се изправиха един против различен в мач за Суперкупата в София, а близнаците Братоеви, Николай Николов, Теодор Салпаров и компания дадоха да се разбере, че не престават да диктуват модата. С връщането и на Теодор Салпаров, както и задържането на Миро Градинаров и Жани Желязков бургазлии фактически наподобяват на тим, който мъчно може да бъде надвит у нас.

Ако има някой, който да претендира за сходен процес обаче, това е точно Хебър. Тигрите също имат причини за завладяването на върха, като с изключение на всичко друго могат да отговорят и на трансферния пазар до края на годината, притежавайки нужния финансов запас. При това състояние сигурно в Бургас няма по какъв начин да са спокойни, че занапред са прибрали шестата си корона в шампионата.

Един бронз и доста кандидати
Ситуацията надолу по класирането наподобява много забавна. Преди старта на главния стадий от първата осмица имаме два тима, които също са с едни гърди напред. Става въпрос за бронзовия от предишния сезон Добруджа, както и Монтана. Към тях може да причислим и Марек, въпреки на този стадий дупничани да наподобяват с една дължина по-назад в преследването на място на почетната стълбичка. Тук обаче идва и едно огромно „ но”.
Все още не може да се каже дали към тази група ще се причисли Левски. Сините имат селекция и бюджет за офанзива на бронза. Но в това време са на прага да вземат участие във втората осмица на шампионата, тъй като попаднаха в тежка предварителна група с Хебър и Локомотив Пловдив. Присъствието на Боян Йорданов, Христо Цветанов, Влади Станков, Гордан Люцканов и коравия шотландец Марк Макгивърн като че ли задължават състава на Андрей Жеков не просто да е в Топ 8, само че и да преследва орден. Сега обаче вместо отличие сините може да се озоват в обстановка да играят с новобранците в Суперлигата, откакто паднаха от пловдивските железничари в първия директен конфликт за елитния поток. Ударени след това и от ковид, нещата при столичани не стоят по никакъв начин добре. И от кандидат за бронза Левски може да се трансформира в отбор, чийто най-много да бъде първата позиция във втората осмица, а оттова битка за присъединяване в плейоф, където още на 1/4-финал да срещне… Нефтохимик или Хебър. Именно до това докара този чудноват правилник, в толкоз тежка конюнктура да се разделя шампионата на две половини. Но това към този момент е минало.

ЦСКА е от друга квас

В челните 8 влязоха още Пирин Разлог и… ЦСКА. Съставът на Мирослав Живков не е изненада с наличието си в елитната група, само че за такава може да се смятат армейците. Напуснати от съществени фигури като Станков и Цветанов, отишли в посока Левски, алените са застигнати и от съществени финансови неволи. Нищо ново, биха споделили някои, с оглед последните две години битка за Сашо Попов. Но в действителност обстановката при ЦСКА в този момент наподобява даже още по-страшна, в сравнение с бе преди 5 сезона. И на фона на проблемите алените играха солидно против Нефтохимик в Бургас в предварителния шампионат, с цел да отстраняват с по две победи с по 3:2 Дунав Русе. И по този начин пратиха момчетата на Дани Милушев във втората половина. Развой, който авансово бе считан за неосъществим. С 47-годишния Ивайло Стефанов и пет момчета под 20 години в главния състав обаче ЦСКА стори чудото. Сега всичко друго с изключение на битка за влизане в плейофите ще бъде сензация от страна на армейците. Но даже и по този начин, този състав сподели, че парите не постоянно дефинират статуквото. И когато има хора с характери и воля, всичко е допустимо.

На дъното е непредвидимо

Отсега може да се смята за ясно, че Дунав и който и да е всред Левски и Локо Пд ще бъдат любимци във втората осмица и ще са двата отбора, които ще нападат присъединяване в плейофите от долната половина. Както и че на нито един от тези сформира няма да му е прелестно да мери сили с съперници от тази част на Суперлигата. Под тях обаче ще бъде много забавно, що се касае до това кои ще са тимовете, които да се борят за оцеляването си. Към момента Черно море, Берое и Ботев Луковит ни се коства, че имат повече причини да не се тормозят толкоз за бъдещето си. Но силите в действителност са изравнени и е мъчно да се планува кой от тях ще остане по-назад в подреждането.

За сметка на това Арда, Славия и Тетевен наподобяват най-неподготвени за оставане в елита. Дали ще опровергаят прогнозите, следва да разберем. Но нищо от това може да не се окаже съответстващо, в случай че пандемията в страната продължи да вилнее с такава мощ. Защото отсрочване на мачове, слагане под карантина, както и неявяване на значими фигури може да преобърнат всички прогнози.

Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР