Нефтени и газови компании, които са натрупали значителни дългове, може

...
Нефтени и газови компании, които са натрупали значителни дългове, може
Коментари Харесай

Ще видим ли вълна от фалити в петролния бизнес?

Нефтени и газови компании, които са натрупали обилни задължения, може да банкрутират поради епидемията от ковид и следствията от ограниченията, подхванати против нея, предупреди Спенсър Кътър, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

COVID-19 хвърля все по-тъмна сянка върху нефтената промишленост. Цените на петрола се потопиха в отговор на намаляването на търсенето, породено от анулация на полети, затварянето на заводи и забавянето на пътническия трафик. Цената на природния газ стои близо до четиригодишно дъно.

Сривът на стоките пък ще ускори финансовия стрес, пред който са изправени нефтените и газовите компании, които са натрупали дълг, с цел да се възползват от шистовия взрив.

Енергийните акции, които са най-големите губещи през последното десетилетие, са напряко смазани. Акциите на нефтените колоси ExxonMobil (XOM) и Chevron (CVX) са претърпяли спад от 20% единствено през тази година.

" Влошава се така и така неприятната обстановка ", каза Кътър, представена от CNN.

Проблемът е по-сериозен за самостоятелните компании за изследване и произвеждане. Marathon Oil (MRO), Devon Energy (DVN) и Noble Energy (NBL) да вземем за пример претърпяха спадове от една трета от пазарните си стойности през тази година.

Сътресението отвори дълбоки пробойни на пазара на нежеланите облигации. Тревожно е, че разликата сред енергийния дълг с висока рентабилност и свръхбезопасните държавни облигации стигна до невиждани от 2016 година равнища, когато цените на петрола се сринаха до 26 $ за барел. 

Около една трета от нежеланите облигации във високия приход на енергийния показател на Bloomberg / Barclays се търгуват на затруднено равнище (приблизително 10 процентни пункта над референтните скъпи бумаги в съпоставяне единствено с един процент за компании със мощни кредитни рейтинги). Това включва облигациите на компании, в това число Chesapeake Energy (CHK), Whiting Petroleum (WLL), California Resources (CRC) и Range Resources (RRC), разяснява Кътър.

На тези равнища производителите на нефт и газ с висока възвращаемост дейно се изваждат от пазара на нежелани облигации. За да съберат пари в брой, те ще би трябвало да понижат разноските, да продадат активи, да одобряват рестриктивни условия за заеми или да потърсят финансова избавителна линия посредством обединение. Някои отрязани от дълга петролни компании въобще няма да оцелеят, предвижда още специалистът

" Можем да забележим вълна от банкрути ", заяви Кътър.

Компаниите за изследване и произвеждане в Северна Америка имат почти 86 милиарда $ дълг с падеж до 2024 година, съгласно Moody`s Investors Services. Повече от половината от тези падежи, 62%, са в нежелани облигации. 

Коронавирусната рецесия прибавя към обречеността и мрака в петролната промишленост. Секторът е заседнал от години поради свръхпроизводство, което поддържаше цените, само че провокира периодически сривове на акциите. И вложителите, изнервени от изменението на климата, от ден на ден се отклоняват от изкопаемите горива в интерес на слънчевата, вятърната и другите чисти енергийни решения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР