Неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването се провежда

...
Неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването се провежда
Коментари Харесай

Неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в София

Неформално съвещание на Съвета на министрите на опазването на здравето се организира в София. Сред обсъжданите тематики са здравословното хранене на децата и достъпността до медикаменти.

Мария Чернева с детайлности към какви позиции се сплотяват здравните министри и какви са другите акценти в полемиката.

Две съществени тематики слага България за полемика пред здравните министри. Това е неофициална среща и надали може да се чака, че ще протече някакво решение, само че полемиката, изчистването на общи ползи, също е задоволително значимо.

Здравословното хранене при децата е една от тематиките, по които ще се търсят общи политика. На среща отново тук преди месец за здравословното хранене България беше посочена като добър образец за здравословно хранене при децата с публичните поръчки в учебните заведения и детските градини, с програмата " учебен плод ". Какви други акценти може да се слагат в този диалог - ето какво споделиха здравният министър Кирил Ананиев и еврокомисарят то опазване на здравето Витянис Андрюкайтис

Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Специално внимание ще обърнем на въздействието на средата, на предлагането и на маркетинга на храните. В този дух ще приказваме и за общата селскостопанска политика. която може да способства за здравословното хранене при децата. Разбира се, че щe обърнем внимание и на ролята на науката, която има опция да способства за задачите и целите на опазването на здравето.Витянис Андрюкайтис - еврокомисар за опазване на здравето и сигурността на храните - Днес е значимо да изслушаме всички членове особено за бъдещето на здравните политики на европейско равнище в идващите седем години, с цел да забележим по какъв начин страните дружно могат да работят в областта на опазването на здравето. Доволен съм, че България отвори тази полемика в границите на своето председателство. Поздравявам ви.

 © Българска телеграфна агенция
Втората огромна тематика на днешната неофициална среща - лекарствената политика. И по-специално предлагането на Европейска комисия за взаимна оценка на здравните технологии на европейско равнище в частта им тествания за клинична успеваемост. Вместо да се вършат 28 оценки в другите страни да се прави една. Целта е да се оцени по-бързо успеваемостта на медикаментите, да бъдат въведени те по-бързо, да се понижат неравенствата сред страните.

Предстои доста гореща полемика по тази тематика, тъй като някои от страните са срещу сходна концентрация.

Междувременно пред НДК се събира митинг на софийските общопрактикуващи лекари. Те се надяват да има по-добра чуваемост на техните претенции. А точно - понижаване на административната тежест при отчитането на някои от техните документи, обвързване на потребителската такса с минималната работна заплата, отпадане на 24-часовото разположение на лекаря. Лекарите ще упорстват да участват на взаимната конференция на здравния министър и еврокомисаря, само че дали ще бъдат позволени, към момента не е ясно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР