Неформална среща на върха по най-спорната тема в момента в

...
Неформална среща на върха по най-спорната тема в момента в
Коментари Харесай

Напрежение в ЕС по темата за мигрантите и правото на убежище

Неформална среща на върха по най-спорната тематика сега в Европейския съюз – миграцията и правото на леговище. 16 държавни и държавни ръководители заседаваха в Брюксел, а страните от Вишеградската четворка бойкотираха форума.

Напрежението е огромно поради тематиката за вътрешното преразпределение на мигрантите

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изяви подозрение, че може да се откри общоевропейски компромис, а Бойко Борисов уточни, че никакви двустранни съглашения не могат да заменят общоевропейското решение.

„ Ние имаме полезности и всякога, когато им променяме, реализираме допустимо най-лошото. Ценностите на Европа са спазването на човешките права, почитание към другите страни и тяхната териториална целокупност и тази взаимност ни крепи”, разяснява президентът на Франция Еманюел Макрон.
Борисов в Брюксел: България потвърди, че може да се оправи с миграционната вълна Премиерът уточни три неща, които неотложно да се създадат, с цел да се спре миграционния напън към Европа
„ Първият приоритет е да се резервира свободното напредване на хора в Шенгенската зона, като това ще стане с действителен, прецизен надзор на външните граници. Вторият приоритет е по какъв начин да работят приемните центрове, в сходство с интернационалното право. Третият е по какъв начин да съвместим солидарността с отговорностите”, уточни Шарл Мишел, министър-председател на Белгия.

Премиерът на България Бойко Борисов разяснява, че би трябвало да се създадат гъвкави съглашения, с цел да се създадат „ тези убежища или центрове за сигурност отвън територията на ЕС”.

„ Не да го връщат от Германия в Гърция или в България, а да го върнат в Тунис, Либия, там откъдето му е произхода. Тогава към този момент и вторичното систематизиране в страните на Европейски Съюз ще бъде решено. Нека сме почтени – Гърция, България, Италия пропускаха мигранти и те отиваха в Германия. Не си спазвахме уговорката като външни граници, другояче те нямаше да минат”, добави Борисов.

Италия желае всички страни от Европейски Съюз да одобряват своя дял стопански мигранти, влизащи в блока, а в противоположен случай да получават по-малко евросредства. Искат и да се промени Дъблинския правилник и Европейски Съюз да поеме обща отговорност за избавените по море.

Испания е решена да откри европейско решение на незаконната миграция, съобщи испанският министър председател Педро Санчес. Той уточни, че с кораба " Акуариус " е изработен жест на взаимност, само че филантропичната рецесия е едно, а миграционната политика - друго.

Европейски Съюз наподобява надалеч от намирането на компромис. В четвъртък и петък следва Евросъвет и до тогава би трябвало да стане ясно най-малко на какъв принцип ще са вероятни съглашения сред обособените стани членки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР