Недоволство срещу тестовете за деца в училище в Бургас и

...
Недоволство срещу тестовете за деца в училище в Бургас и
Коментари Харесай

Недоволство срещу тестовете за ученици в Бургас и община Раковски

Недоволство против тестванията за деца в учебно заведение в Бургас и община Раковски. Три неучебни дни разгласи кметът на Раковски Павел Гуджеров за всички възпитаници в общината, откакто десетки родители от града стачкуваха против тестването на учениците и отхвърлиха да пуснат децата в класните стаи. Родителите събраха и подписка против новите ограничения за присъствено образование след тест.

В знак на митинг някои родители през днешния ден са отказали да включат децата си и в онлайн формата на образование. Преди да завърши срокът за подаване на заявления родителите в главно учебно заведение „ Христо Ботев " в Раковски бяха събрали подписка за анулация на тестванията за децата.



" Не сме съгласни с тестванията за децата, с цел да участват на учебно заведение. Мисля, че децата не би трябвало да бъдат тествани и уплашени, би трябвало да си участват обикновено на учебно заведение ", споделя Мария Лесова - родител.

" Безопасна среда за кого? Нима в държавните институции белким в банките няма Ковид, не върлува. Нима във всичките магазини не върлува. Каква е повода да стартират от децата?, споделя Диана Запрянова - родител.

Хората се тормозят още, че няма кой да гледа децата им, до момента в който работят и че качеството на образование в електронна среда е доста ниско:

" Как да вървим на работа това да обяснят там горе по какъв начин да вървим на работа това е наям кой да върви на работа кой да ги гледа бабите да ги гледат да ги учат на компютри То е безсрамие напряко, споделя Дончо Димитров - родител.

" Няма да ги пуснем онлайн, тъй като за нас това не е задоволително за децата ни. Те остават необразовани, само че учителите пишат и би трябвало да предадат урока. За 20 минути няма по какъв начин да се съобщи урок. За 20 минути няма по какъв начин да изпиташ 26 деца дали са научили нещо от предния път. То е просто подигравка на образование ", споделя Даниела Белчева - родител.

През идващите неучебни дни предложенията на родителите за това по какъв начин би трябвало да продължи образованието на децата им ще бъдат систематизирани и ще бъдат изпратени на министъра на образованието. Ще се създадат съвещания и със здравния министър.

" В тези три дни аз съм сигурна, че и министърът на образованието и министърът на опазването на здравето ще дадат финален и безапелационен отговор за това по какъв начин ще продължи образованието на децата в община Раковски. Много е мъчно за всички ", споделя Антоанета Кръстанова, шеф та РУО на МОН - Пловдив.

Ако решенията на Министерството на образованието не удовлетвори родителите, те ще продължат от четвъртък протестните дейности.

В Бургас родители показаха недоволството си против тестването на най-малките възпитаници с открит урок. Децата започнаха часовете си навън пред общината. На площада възрастните изнесоха урок по български език.



" Тук сме с учебниците и тетрадките, тъй като не сме съгласни децата да бъдат тествани, не сме съгласни с това да лимитират достъпа на децата ни в учебно заведение заради нашия отвод. Както видяхме до момента децата вървяха на учебно заведение, съблюдаваха ограниченията, като носене на маски в коридорите ", сподели Теодора Великова, майка на дете във 2-ри клас.

" Не е обикновено това нещо. Не е обикновено това дете, което е първи, втори клас да отива на учебно заведение с ясната мисъл, че то може да бъде позитивно, да минават цялата процедура на здравната система ", споделя Иво Радев, родител.

Родителите В Бургас се заканиха, че и на следващия ден децата им ще учат на открито.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР