Недоволство сред родители и учители. Причината - серията почивни дни

...
Недоволство сред родители и учители. Причината - серията почивни дни
Коментари Харесай

Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен

Недоволство измежду родители и учители. Причината - серията почивни дни при започване на май се прекъсва за един ден, след решението на Просветното министерство 2 май да бъде образователен.

Междувременно доста кметове на общини към този момент издадоха заповеди, като оповестиха точно този ден за почивен.

От Деня на труда до Гергьовден - празничният календар при започване на май дава опция на учениците да не влизат в клас цели шест дни. Но при изискване, че кметът на съответната община е разрешил това.

Ако ли не, то децата би трябвало да се върнат на учебно заведение единствено за 2 май - директно преди почивните дни към Великден, който тази година се пада на 5-о число. Именно този пропуск в календара предизвика недоволството на родители и учители. За двойния стандарт, при който едни деца тази година ще имат шест поредни почивни дни, а други не.

От Просветното министерство обясниха, че в тази ситуация не стана въпрос за недовиждане, написа Нова тв. „ В хода на публичното разискването на заповедта за актуалната образователна година, а и до през днешния ден, не са постъпили никакви оферти в МОН по отношение на оповестяване на 2 май за неучебен ден ”.

Така, на ход са кметовете, които имат право да афишират до три календарни дни за неучебни в границите на една образователна година. Възможност, от която към този момент са се възползвали в някои общини като София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград.

В следобедните часове в сряда столичният кмет последва образеца на сътрудниците си също разгласи 2 май за неучебен. Заповедта не важи за детските градини и ясли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР