Недоволните пътни строители изпълниха заканата си - блокираха центъра на

...
Недоволните пътни строители изпълниха заканата си - блокираха центъра на
Коментари Харесай

Пътните строители изпълниха заканата си и блокираха центъра на София и 20 ключови места в страната

Недоволните пътни строители извършиха заканата си - блокираха центъра на столицата и още 20 основни пътни прави в страната.

Протестите започнаха в 9:00 ч. в цялата страна. В София те бяха пред Народното събрание, а тежкотоварни камиони обикаляха по Околовръстния път на столицата. До обяд центърът на София беше блокиран, както и 20 основни кръстовища в цялата страна. Причината за митинга - съгласно пътните строители страната повече от година отхвърля да се разплати с тях за осъществени действия по пътищата. Все отново от браншовата камера имат вяра и се надяват на следващия ден на изключително съвещание на районната комисия в Народното събрание да бъде гласувано изплащането на 720 милиона лв. на към 80 пътностроителни компании у нас.

В София пътните строители сe събраха пред Народното събрание и инсталираха палатка като знак на безсрочните им протестни дейности. По-късно те блокираха бул. " Цар Освободител " и се насочиха на протестно шествие до Министерския съвет.

" Това, което желаят пътните компании, са изцяло заслужени претенции. Всичко, което се прави, би трябвало да бъде плащано. Един ваш сътрудник ми сподели: " Вие стоите като осъдени ", за жал ни санкционират доста дълго и с това се чака да се изгубят ужасно доста пари по европейски стратегии, а най-страшно е, че ние в случай че не осъществим програмата, която сме поели като ангажимент, ще има по-късно връщане на европейски средства, което е неприемливо ", съобщи инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на Камара на строителите в България.

" Народно събрание до момента в който съществува би трябвало да даде независимост сегашните съглашения по сегашните настоящи контракти за настоящите поправки поддържане да бъдат удължени, тъй че да се обезпечи поддържането на пътищата през зимата ", сподели Георги Златев от Браншова камара " Пътища ".

" Аз персонално от няколко месеца съм в неплатен отпуск. Шефът не може да си вземе парите, които ги е изработил и не може да ни изплати на нас заплатите. Ние сме спрели обекти и сега не работим ", описа Силети Шабан, водач на камион.

40 камиона на пътностроителни компании обикаляха до обяд по Околовръстното шосе на София в символ на митинг. В региона на Бургас над 50 тежки машини се движиха на муден ход и затрудниха доста придвижването при входа от автомагистрала " Тракия ".

" Над 7 млн. лв. се дължи за Бургаска област и индексация по този начин и няма. А на тези цени сега няма по какъв начин да се работи, виждате, че всичко е поскъпнало ужасно доста ", сподели Андон Михалев, механически шеф на строителна компания в Бургаско.

В Хасковска област пътните строители стачкуваха на пътя Хасково-Димитровград.

" Прехвърлят отговорността от Министерския съвет на Народното събрание, и в последна сметка тези хора, които са по пътищата и работят в тази горещина с какво да изхранват фамилиите си, нашата работа не е лесна по пътищата ", разяснява Николай Нанев, строител от Хасково.

Във Велико Търново пътни строители блокираха за близо час южния излаз на града в посока Прохода на Републиката. Над 23 млн. лв. са насъбраните средства за осъществена работа, които е трябвало да им бъдат изплатени до края на месец юни. Протестираха служащи и от най-голямата пътностроителна компания в Благоевградска област. За час те блокираха отчасти две кръгови кръстовища - на Автомагистрала " Струма " и основен път Е-79.

И в Русенско служащи и чиновници на локалната пътноподдържаща компания затвориха интернационалния път Русе-София в региона на село Иваново. От браншовата камера Пътища обявиха, че на следващия ден пред Народното събрание ще бъдат инсталирани в допълнение палатки, а броят на блокираните основни пътища, които през днешния ден бяха към 20, ще бъде доста повишен.

И позицията на институциите. До момента те са непреклонни, че страната ще се разплати единствено с изрядните пътни компании, а за останалите предстоят инспекции от способените органи.



СНИМКИ: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР