Недовършената сграда в двора на Александровска болница, определена за бъдеща

...
Недовършената сграда в двора на Александровска болница, определена за бъдеща
Коментари Харесай

Ананиев: Бъдещата сграда на детската болница е безопасна

Недовършената постройка в двора на Александровска болница, избрана за бъдеща Национална педиатрия, не е претърпяла съществено изменение през годините и не е рискова. Така здравният министър Кирил Ананиев дава отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Анна Славова, която е поискала да получи копие от отчета за техническо проучване на структурата. Заради огромния размер на отчета обаче министърът я кани да се запознае с него на място и я осведоми за съществени заключения и изводи.

Фирма “Балмер Инженеринг “, която е направила техническото проучване на структурата, е показала проучване в 12 тома, съдържащо снимков материал и калкулации, както и два заключителни отчета с размер 544 страници и количествено стойностна сметка за дейностите, нужни за подсилване на структурата на постройката.

Ананиев изяснява, че през 2007 година от компания “Балмер Инжинеринг " е направена градивна експертиза на същия обект. През 2019 година Министерство на здравеопазването е упълномощило нова такава експертиза на същата компания като в допълнение в заданието са включени още задания: обзор на съществуващата планова документи, обстоен оглед по носещите и неносещи елементи в постройката, правене на инженерно-геоложко изследване, инспекция за резистентност на сеизмични въздействия и систематизиран разбор на нужните типове работи за привеждане на постройките с условията на нормативната уредба все още на обследването.

От “Балмер Инжинеринг " са открили, че данните от обследваните през 2007 година градивни детайли не търпят изменение във времето, т. е. не биха могли да се трансформират до 2019 година “Бетонът е с подобен клас и здравина, с какъвто е създаден и излят. Единственото, което се трансформира в структурата са дефектите, породени от въздействието на околната среда и злонамерената човешка интервенция, което е било обект на обследването от 2019 г “, се споделя в отговора на министъра. Освен това в показаната градивна експертиза на незавършения градеж не се установи, че постройката не дава отговор на условията за сигурност при трусове.

Критики по отношение на структурата на постройката и несъгласието ѝ със законовите условия показаха от Камарата на архитектите, която се съди с Министерство на здравеопазването за оповестената социална поръчка за построяването на болничното заведение. Изходът от правосъдния спор се чака да стане явен скоро и да стане ясно дали Министерство на здравеопазването има зелена светлина да разпореди поръчката на определения реализатор или ще би трябвало да я разгласи отначало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР