Недостигът на витамин К в организма може да ускори състаряването,

...
Недостигът на витамин К в организма може да ускори състаряването,
Коментари Харесай

Eто заради липсата на кой витамин остаряваме по-бързо

Недостигът на витамин К в организма може да форсира състаряването, предизвести диетологът Инна Пичугина, съобщи РИА Новости.

При липса на този витамин, съдържащ се в зелените храни, интерлевкинът в организма понижава, което предизвиква проблеми с имунната система и стареенето се форсира.

Витамин К е от групата е мастноразтворими витамини. Той е нужен за синтеза на протеините и взе участие при кръвосъсирването.

" Ако някъде има увреждане на съдовете, той образува съсирек и кървенето стопира ", изясни Пичугина.

Този витамин е нужен за естественото действие на бъбреците, а също по този начин оказва помощ за взаимоотношението на калция с витамин D, който е значим за костната система и съединителната тъкан. Освен това е нужен за развиването на костната конструкция при децата, възрастните хора защищава от остеопороза.

Много витамин К се съдържа в зелените храни като спанак, марулята, зелето, както и в черния дроб.

Припомняме, че съгласно проучване на учени от Нидерландия и Белгия, дефицитът на витамин К провокира затруднения и може да докара до летален излаз при боледуване от COVID-19. Експертите са открили, че неналичието на витамин К е един от значимите фактори, водещи до по-тежко увреждане на белите дробове от COVID-19.

Дефицитът на витамин К води до съдови увреждания и формиране на тромбози, които предизвикват тежки затруднения и неочаквана гибел при ковид.

Специалистите предлагат потреблението на повече зелени зеленчуци, мазни сирена, мляко и краве масло, с цел да се поддържа нужното количество витамин К в организма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР