Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова

...
Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова
Коментари Харесай

След осем години у нас ще има недостиг на 39 000 учители

Недостигът на учители у нас е извънредно огромен и по тази причина една от политиките ни е за кадровото застраховане на просветителната ни система. В нея след осем години ще липсват 39 000 учители, а единствено след две години - 10 000 учители. Това демонстрират проучвания, направени от Синдиката на българските учители /СБУ/, които бяха доказани и от изследване на Министерството на образованието и науката, съобщи ръководителят на СБУ Янка Такева на форума "Учители на бъдещето " в столичното 18-о Средно учебно заведение "Уилям Гладстон ". В полемиката вземат участие също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на организацията "Заедно в час ".
Такева означи, че изследването, направено преди година и половина от Дирекцията "Квалификация " в МОН, удостоверява, че след осем години в българската просветителна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще има дефицит на 6 милиона учители. Това проучване сподели, че още в идната година у нас ще имаме извънредно огромен недостиг от учители по природо-математическите дисциплини, като той се усеща още от тази образователна година. Имаме дефицит на учители по математика, информатика, по непознати езици и начални учители, осведоми ръководителят на СБУ.
От три години СБУ, МОН и "Заедно в час " приготвят план /програма/, който през днешния ден го разгласяваме и той планува всяка година да се образоват по 600 учители, както и ресурсни учители, които да получават педагогическа дееспособност за една година /по така наречен бърза писта/. Сега у нас имаме 1460 ресурсни учители, които би трябвало да работят с 22 670 деца и възпитаници със специфични просветителни потребности от детската градина до 12-и клас, сподели Такева. Тя изясни, че образованията на учителите ще са в Софийския университет, в Пловдивския и във Великотърновския университет. Такева изрази убеденост, че магистрите по инженерни науки, стопанска система или по друга компетентност за една година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават.
Има опция в учебното заведение да влязат и хора, приключили висшето си обучение с педагогическа дееспособност, само че работят в други сфери и за тях ще са нужни седем-осем месеца, с цел да възстановят професионалната си подготовка на учители, сподели Янка Такева. Тя добави, че има и учители, които от дълго време са напуснали просветителната система и желаят в този момент още веднъж да се върнат в нея. За тях ще са нужни по-кратки образования - към шест-седем месеца. За тези обучавани учители ще има стаж, а за всеки от тях ще има и ментор, който да ги вкара в специалността, с цел да не я напущат на третия ден, разгласи Такева, представена от Българска телеграфна агенция.
Наставниците ще са учители и ще получават в допълнение възнаграждение за поддръжката им на младите учители, добави тя.
Данните на СБУ демонстрират, че през тази образователна година има новопостъпили младежи в българските учебни заведения, откакто са приключили висшето си обучение в шестте университета с педагогичен факултети. Около 4000 са тези млади учители до 27-годишна възраст, почнали да преподават от тази образователна година в учебните заведения в страната, заяви Такева. Тя посочи, че общо студентите по педагогическите специалности в този момент у нас са 20 000, само че от тях образованието си приключват към 75 %.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР