Недостигът на работници пречи на развитието на икономиката, предупреждават работодатели.

...
Недостигът на работници пречи на развитието на икономиката, предупреждават работодатели.
Коментари Харесай

Бизнесът: Недостигът на работници пречи на развитието на икономиката

Недостигът на служащи пречи на развиването на стопанската система, предизвестяват работодатели. Според специалисти, макар неналичието на търсените чиновници, растежът на заплатите у нас се забавя. Заради емиграцията и застаряващото население работодателите пресмятат, че всяка година стопански дейните българи понижават с по 50 000 души. Така през 2018 година работещите у нас са се нараснали едвам с 2000 души.

Без работа са били 173 000 българи сред 15 и 64 години. Статистиката регистрира рекордна претовареност, само че въпреки това бизнесът се оплаква от сериозен дефицит на чиновници.

Квалификацията е все по-важна за положителната заплата. Затова Гергана Кирилова търси магистърски стратегии в чужбина. И сега преглежда обявите за инженери и счита, че има реалистични упования за заплата.

Освен инженери се търсят фрагменти в областта на продажбите, IT експертите и владеещите езици. Според Мирослава Николова, която се занимава с човешки запаси, апетит за фрагменти се усеща на всички места, само че това към този момент не водело до по-високи заплати. По-скоро работодателите са занижили упованията си към даден претендент, разяснява тя пред БТВ.

„ Вече се вижда, че дефицитът на фрагменти не е задоволителен, с цел да провокира подобен огромен растеж на заплатите, какъвто видяхме през 2016-2017 година Освен това не би трябвало да забравяме, че инфлацията се върна в родната икономика”, разяснява икономистът Явор Алексиев.

Занапред стопанската система ще би трябвало да се приспособява към дефицита на работна ръка като внедри повече машини. Ръстът на заплатите ще върви единствено с по-високата подготовка.

„ С едни и същи човешки запаси ще произвеждаме повече и ще генерираме растеж. Това надлежно ще докара и до увеличение на заплатите на служащи и служителите”, изясни Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Все отново съгласно бизнеса до края на годината заплатите у нас ще се усилят приблизително с 8,5%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР