Недостигът на работна ръка в Русия се е увеличил значително

...
Недостигът на работна ръка в Русия се е увеличил значително
Коментари Харесай

Търсят спешно милиони хора за работа във фабрики в Русия: Ето ги заплатите

Недостигът на работна ръка в Русия се е нараснал доста през последните две години. Както оповестява съветският вестник " Известия ", базирайки се на Института по стопанска система на Руската академия на науките, сега на трудовия пазар има дефицит от 4,8 млн. души. Очаква се тази наклонност да се резервира и през 2024 година. Според създателите на проучването изключително търсени са водачи и продавачи в магазините, съобщи Дойче веле.

Средната заплата в Русия за 2023 година е 1200 $, само че съгласно икономисти по-реалния индикатор за заплатите е медианната заплата, която е 820 $.

Преди това Министерството на стопанската система и Централната банка оповестиха, че дефицитът на квалифицирана работна ръка забавя стопанската система. Според формалните данни нивото на безработица е на най-ниското си равнище в историята - 2,9%. Според отчета броят на свободните работни места по отношение на общия брой на работната мощ е повишен до 6,8% към средата на 2023 година – от 5,8% през предходната година.

Министерството на труда разшири листата на специалностите, в които могат да бъдат наемани и чужденци. Компаниите все по-често се пробват да наемат работна ръка от африкански страни и Северна Корея. Министърът на труда Антон Котяков вижда сериозен дефицит на квалифицирани служащи също и в производството и строителството. Компаниите са принудени да усилват заплатите, с цел да привлекат повече чиновници.

Войната не се сочи като причина, въпреки че за всички е ясно, че тъкмо тя е повода

Според отчета на вестника специалистът Татяна Захарова от Икономическия университет " Плеханов " в Москва допуска, че дефицитът на работна ръка ще продължи и през идната година, защото ще бъде изключително мъчно да се запълнят свободните работни места във фабриките – най-много служащи. Липсват обаче също и доста инженери, лекари, учители и работна ръка в други специалности.

Като аргументи за дефицита тя показва демографските промени и емиграцията.

Русия е с намаляващо население, като до 2050 година страната ще изгуби към 10 % от популацията си.

Стотици хиляди руснаци, в това число висококвалифицирани ИТ експерти, напуснаха страната след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Много от тях избягаха, тъй като отхвърляха войната или се опасяваха да бъдат призовани в армията след оповестената от президента Владимир Путин през септември 2022 година частична готовност на към 300 000 наборници. Но войната в Украйна не е посочена измежду аргументите за дефицита на работна ръка в Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР