Недостигът на работна ръка в редица сектори на френската икономика

...
Недостигът на работна ръка в редица сектори на френската икономика
Коментари Харесай

Остър недостиг на работна ръка срива икономиката на Франция

Недостигът на работна ръка в редица браншове на френската стопанска система заплашва да подкопае проектите за икономическо възобновяване след пандемията, написа вестник Le Figaro. Според медията, след година и половина в рецесията, в този момент се основават голям брой работни места, само че ниското възнаграждение прогонва и дребното искащи да работят. Тази обстановка оказва доста отрицателно въздействие върху опцията за икономическо възобновяване и заплашва да понижи Брутният вътрешен продукт на страната, оповестява изданието.

Ръководителят на Асоциацията на френските бизнесмени Жофроа Ру де Безие назова този проблем „ най-сериозната опасност за френската стопанска система “. Тя цитира и ръководителя на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Гало, който счита, че компликациите при намирането на работна ръка „ съставляват главната заплаха при осъществяването на проектите за възобновяване на стопанската система “.
 Измами във Франция със здравните пропуски: имунизираните ги дават на родственици и другари Измами във Франция със здравните пропуски: имунизираните ги дават на родственици и другари
Освен подправените QR кодове, които се популяризират най-често посредством мобилни приложения като Snapchat, във Франция става все по-разпростр...

Според Le Figaro понастоящем във Франция има над 6 милиона безработни, само че все пак най-малко един милион работни места остават незаети. Проучване, извършено от Центъра за млади бизнесмени, сочи, че 71% от ръководителите на предприятия и компании оповестяват, че имат най-малко едно свободно място. В същото време 53% от тях считат, че след пандемията е станало още по-трудно намирането на качествена и квалифицирана работна ръка.

Други два фактора, изострящи казуса, са намаляващият авторитет и прелест на редица специалности, както и ниското равнище на заплатите в тях. Един от най-големите браншове на френската стопанска система - строителството - сътвори 70 хиляди работни места редом с разхлабването на ограниченията в пандемията.

В страната също има дефицит на водачи на камиони. Транспортните компании в този момент избират да не търсят експерти, а да наемат младежи или такива, които от дълго време са на компенсации за безработица.

По време на пандемията 120 хиляди души са напуснали разнообразни позиции в хотелиерския и ресторантьорския бранш във Франция. Това лято единствено част от тези хора се върнаха на предходните си места. Собствениците на хотели, кафенета и заведения за хранене са принудени да прибягват до всеобщо краткотрайно наемане на студенти за запълване на свободните работни места.
 Фармацевти, участващи в акцията за имунизиране, заплашвани със гибел във Франция Фармацевти, участващи в акцията за имунизиране, заплашвани със гибел във Франция
Четирима фармацевти, участващи в акцията за имунизация на Корсика, са получили по един плик с патрон и закани. Това се споделя в пре...

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР