Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери,

...
Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери,
Коментари Харесай

Над 4000 учители ще се пенсионират тази година

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или дори за по-малко. Това е знак за проблем в политиката и то освен фиктивен, а е обезпокоителен феномен за деградация на отношението и респекта към образованието. Показателно е, че през 2018 година ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е трансформирало по отношение на предходната година и е в границите на 1 % от общия брой на учителите.

Това се споделя в позиция за дефицита на педагогичен експерти от Синдиката "Образование " към КТ "Подкрепа ".

В нея се отбелязва, че в случай че като народ се примирим с чувството, че специалността на учителя е лесна, налична и допустима с едногодишна преквалификация, това ще подсигурява неминуем крах на просветителната система. По мотив концепцията бъдещите учители да се приготвят за специалността по "бърза писта ", единствено за няколко месеца, от синдиката разясняват, че ще се подсигурява още по-голям срив в образованието. Те декларират, че е неприемливо подготовката на бъдещите педагогичен експерти, които имат задачата да трансфорат детето в персона, да приготвят бъдещето на страната, да бъде в границите на подобен къс период.

"Това подухва мемоари за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието практики от социализма. Несериозно е и е безконтролно дори да се допусна, че човек, изграждащ индивиди, може единствено с къс курс и с едногодишна подготовка да бъде пълностоен и да извърши своята обществена и професионална роля. Такава политика ще промени радикално визията и вековните обичаи за тази значима и ценена в доста страни специалност, се показва в позицията.

От синдиката означават в нея позитивното изпитание на държавното управление и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за нарастване на учителските заплати, само че показват, че "дори и при 2000 лв. учителска заплата, това няма да докара до привличане на най-хубавите учители и да ги задържи в просветителните институции, в случай че не се преодолеят косвените аргументи за отбиване от специалността ". Без смяна на връзките с родителите, с публичните институции, без помощта на държавното управление в битката с световните проблеми, специалността на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

В позицията на Синдиката "Образование ", с ръководител Юлиян Петров, се показва, че не се приема за устойчива политиката за подготовка на учители - магистри, която кореспондира с по-къс период от пет години или 300 заема. Толерираме образуването на Национална стратегия за подготовка и рехабилитация на учителите, която би повишила интереса към специалността, декларират от синдиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР