Недостигът на литий обещава трудни времена за производителите на електромобили(снимка:

...
Недостигът на литий обещава трудни времена за производителите на електромобили(снимка:
Коментари Харесай


Недостигът на литий обещава трудни времен


Недостигът на литий дава обещание сложни времена за производителите на електрически автомобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на литий към този момент е „ горещо ”, заради бързо възходящото произвеждане на електрически транспортни средства, които употребяват литиево-йонни акумулатори. Глобалният дефицит на метала обаче дава обещание сложни времена за производителите.

Западните страни се надпреварват да отварят нови мини, с цел да се конкурират с преобладаващия снабдител – Китай. Но в четвъртък сръбското държавно управление анулира лицензите за огромен план за рандеман на литий, благосъстоятелност на англо-австралийската минна компания Rio Tinto Plc, заяви. За автомобилната промишленост това е сигнал, че дефицитът ще се изостри в идните години.
още по темата
Понастоящем литият се създава по два метода. При единия металът се добива от твърди скали. По този способ работят главно австралийските снабдители. Аржентина, Чили и Китай пък създават лития главно от солени езера.

Общото международно произвеждане, измерено като еквивалент на литиев карбонат, ще възлезе на 485 000 тона за 2021 година, съгласно прогнозите. Този размер ще нарасне до 615 000 тона през 2022 година и до 821 000 тона през 2023 година, съгласно Министерството на промишлеността на Австралия.

Анализаторите на Credit Suisse са по-консервативни, виждайки продукцията за 2022 година на 588 000 тона, а през 2023 година – на 736 000 тона. При всички случаи обаче вероятно ще се окаже по-голямо от предлагането през тази или идната година.

Закономерно се чака и цените да се покачат осезаемо. Големият производител Allkem, един от топ-10 в сектора, съобщи тази седмица, че чака цените през полугодието до юни да скочат до към 20 000 $ за звук, което е с към 80% повече от полугодието до декември 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР