Недостигът на лекарства за диабет продължава, съобщават пациенти. Институциите обаче

...
Недостигът на лекарства за диабет продължава, съобщават пациенти. Институциите обаче
Коментари Харесай

Отново липсва лекарство за диабет в аптечната мрежа

Недостигът на медикаменти за диабет продължава, оповестяват пациенти. Институциите обаче настояват, че количествата са задоволителни.

От над 2 години Методина Митева лекува  инсулинова устойчивост с „ Оземпик “. Идеята на това лекарство е да не се стига до диабет вид 2. Намира го все по-трудно. В началото на седмицата още веднъж пробва.

„ Сигурно над 60 аптеки съм обиколила за 1 вечер. Навсякъде споделят, че или нямат доставки, или където намеря 1-2 бройки споделят, че не мога да ми я продадат с рецептата, която имам, тъй като не е по здравна каса. А по здравна каса не се изписва за инсулинова устойчивост “, споделя дамата пред bTV.

В складовете количества има и те се  разпределят към аптеките, споделиха от Агенцията по медикаментите. Според производителя – те са задоволителни, с цел да задоволят потребностите на пациентите, които получават „ Оземпик “ по каса. През февруари те са били над 5800 души.

Аптеки, получили количества при последната доставка, споделят, че още веднъж са пред привършване. Други не са получавали от месеци.

Според лекари липса има, само че не толкоз остра, колкото при започване на годината. Проблем остава, че постоянно пациентите търсят лекарството за намаляване.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че плануваните доставки за тази година са с 1/3 повече от предходната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР