Недостигът на лекарства и особено на антибиотици е постоянен проблем

...
Недостигът на лекарства и особено на антибиотици е постоянен проблем
Коментари Харесай

Недостигът на антибиотици в ЕС се задълбочава, търсят се общи решения

Недостигът на медикаменти и изключително на антибиотици е непрекъснат проблем за публичното здраве и обстановката в Европейски Съюз се утежнява от геополитически събития или трендове като войната в Украйна, енергийната рецесия и високите равнища на инфлация. За това сигнализират в взаимно изказване Европейската организация по медикаментите (EMA), Европейската комисия и ръководителите на организациите по медикаментите (HMA) и Изпълнителната управителна група за дефицита и сигурността на лекарствените артикули (MSSG).

В него те твърдят, че следят от близко и реагират на настоящия дефицит на антибиотици, който визира Европейски Съюз, и чакат позитивна смяна в околните месеци. 

От институциите удостоверяват извода, че сезонното повишаване на респираторните инфекции е довело до увеличение на търсенето на антибиотици като амоксицилин (самостоятелно и в композиция с клавуланова киселина) и изключително като педиатрични форми. Освен това, забавянията в производството и проблемите с индустриалния потенциал, доведоха до проблеми с доставките, засягащи множеството страни членки, показват оттова и припомнят, че проблемите с доставките засягат и страни отвън Европейски Съюз. 

На равнище страна членка са въведени разнообразни ограничения, с цел да се подсигурява, че пациентите могат да получат уместно лекуване, означават от MSSG.

„ Наблюдаваме от близко обстановката от ноември 2022 година и се ангажирахме с основни играчи във веригата за доставки на амоксицилин, с цел да бъдат контрактувани вероятни смекчаващи ограничения, като да вземем за пример увеличение на индустриалния потенциал “, показват от групата.

Оттам акцентират, че комплицираната обстановка разрешава потреблението на разнообразни „ регулаторни гъвкавости “ като да вземем за пример разрешаване на изключителни доставки на избрани медикаменти или лекарствени форми, които може да не са позволени в избрана страна членка, или даване на цялостни или частични изключения за избрани етикети и условия за пакетиране, с цел да се подсигурява, че пациентите могат да получат уместно лекуване. Също по този начин MSSG поддържа въвеждането на краткотрайни национални ограничения като разпределение на единични дози и разбъркване.

От институциите твърдят още, че Европейска комисия, HMA и EMA си сътрудничат за превъзмогване на дефицита и увеличение на доставките и чакат усъвършенстване на обстановката още в идващите месеци. В същата посока са и напъните на SPOC - Работната група за единна контактна точка за дефицита на медикаменти.

В същото време специалистите акцентират, че в дадената комплицирана обстановка е доста значима прозрачността по отношение на дефицита на медикаменти, както и обективната и виновна връзка, която е нужна, с цел да се избегне излишно публично безпокойствие.

„ Важно е антибиотиците, включително амоксицилин, да се употребяват рационално, с цел да се поддържа тяхната резултатност и да се избегне антимикробна устойчивост. Те би трябвало да се предписват единствено за лекуване на бактериални инфекции, не са подобаващи за лекуване на вирусни инфекции като простуда и грип, където не са ефикасни “, напомнят в умозаключение от европейските институции.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР