Недостигът на енергия от горещи вълни би бил „много по-лош“ без слънчева енергия, казват експерти

...
Изглед от въздуха на слънчеви панели сред овъглени дървета, докато
Коментари Харесай

Изглед от въздуха на слънчеви панели сред овъглени дървета, докато гори горски пожар на остров Родос, Гърция. Изглед от въздуха на слънчеви панели сред овъглени дървета, докато гори горски пожар на остров Родос, Гърция. - Авторско право REUTERS/Nicolas Economou/File Photo От Euronews Green  с Ройтерс Публикувано на 08.07.2023 г. - 18:00

Чупещите рекорди температури оказват натиск върху енергийните системи на Европа, но увеличеното производство на слънчева енергия помага да се запълни празнината.

Значително увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа изигра водеща роля за предотвратяване на недостига на енергия по време на последните горещи вълни.

РЕКЛАМА

През последните няколко седмици температурите счупиха рекорди и предизвикаха безпрецедентно търсене на климатици.

Слънчевата енергия е особено подходяща за справяне с летните горещини, тъй като слънчевата радиация е най-силна около най-горещата част от деня, когато търсенето на електроенергия за охлаждане също е най-високо.

„The много значителен ръст на слънчевата енергия основно компенсира пиковете, които са причинени," Кристиан Руби, генерален секретар на групата за електроенергийна индустрия Eurelectric, каза за ситуацията в Испания.

Промените в климата направиха юли по-горещ за 4 от 5 души на EarthSolar , билети за влак от 49 евро и енергийна ефективност на дома: Защо Португалия е нашата Зелена страна на месеца

Къде слънчевата енергия помогна да се справим с жегата?

Испания и Гърция са сред страните, които в лицето на рекордно високите цени на енергията миналата година и търсенето на повишена енергийна сигурност, свързана с инвазията на Русия в Украйна.

добави рекордните 4,5 гигавата слънчев фотоволтаичен капацитет миналата година, което доведе до производство на слънчева енергия през юли - обикновено един от най-слънчевите месеци - това е по-високо от който и да е месец до момента, каза операторът на испанската електрическа мрежа Red Electrica.

Данните от Ember показват, че слънчевата енергия е осигурила почти 24 процента от електричеството на Испания през юли тази година, спрямо 16 процента през юли 2022 г.

Когато покачващите се температури и търсенето на охлаждане доведоха до пик в търсенето на електроенергия в Сицилия на 24 юли, почти половината от излишното търсене - което възлиза на общо 1,3 GW - беше покрито от слънчева енергия, Данните на Refinitiv показват.

миналия месец беше повече от два пъти в сравнение с юли 2022 г.

„Без допълнителната слънчева енергия въздействието върху стабилността на системата щеше да се окаже много по-лошо“, каза енергийният анализатор на Refinitiv Натали Герл.

Само слънчевата енергия обаче не може да издържи мрежите при силно напрежение. Катания, под вулкана Етна в източна Сицилия, се сблъска с прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, за което местните власти отчасти хвърлиха вината за жегата.

В Атина операторът на електрическата мрежа IPTO съобщи, че горските пожари са повредили участъци от електрическата мрежа.

РЕКЛАМА

Но по-голямата слънчева мощност помогна да се задоволи търсенето и в двете страни. По време на пиковото търсене на електроенергия тази година, също на 24 юли, слънчевите фотоволтаици покриха 3,5 GW от общото търсене от 10,35 GW, каза мрежовият оператор IPTO.

Дори в по-хладните и по-малко слънчеви западни страни като Белгия, слънчевата енергия е покрила повече от 100 процента от допълнителната енергия, необходима по време на обедните пикове в търсенето на електроенергия.

Търсенето на електроенергия в Европа е намаляло

Въпреки бързия си растеж, слънчевата енергия все още е относително малък дял от енергийния микс в повечето страни, където източници, включително вятър, газ, въглища и ядрена енергия, обикновено покриват по-голямата част от търсенето през годината.

Анализаторите казват, че втори фактор е помогнал за запазването на енергийните системи на Европа работи това лято: като цяло, .

Такъв е случаят след енергийната криза в Европа миналата година, когато Русия спря доставките на газ за Европа.

РЕКЛАМА

Цените на енергията в Европа все още са високи в сравнение с историческите нива - и потребителите и индустриите реагираха, като използват по-малко електроенергия.

Екстремните горещини това лято настъпиха тази тенденция понякога. Но като цяло търсенето е под нормалното - средната часова консумация на енергия в Италия през юли е била с 4,4 процента по-ниска, отколкото през юли 2022 г., докато тази в Испания е намаляла с 3,6 процента, показват данните на Refinitiv.

„Единствената причина защо това е поносимо е средата на ниско потребление на електроенергия, в която се намираме в момента“, каза Герл от Refinitiv.

Гореща вълна в Европа: Ето някои от най-разпространените развенчани митове. Слънчевите панели върху водните канали изглеждат безсмислени. Така че защо не са широко разпространени?

Учените казват, че по-лошото тепърва предстои от изменението на климата

Учените очакват изменението на климата да направи горещите вълни от вида, от който Южна Европа страда това лято, по-чести и дори по-тежки през следващите години - добавяйки към .

"Нашите енергийни системи наистина не са проектирани да се справят с подобни ситуации", каза Симон Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

РЕКЛАМА

Дори преди горските пожари и рекордните температури тази година, жегата и сушата миналата година намалиха производството на водноелектрическа енергия, затрудниха транспорта на гориво по реката и когато охлаждането на централите беше ограничено от високите температури на реката.

В писмо до Европейската комисия миналата седмица, 19 асоциации - 16 от които представляват индустриални групи в ЕС, включително SolarPower Europe - предупредиха политиците за проблеми с .

Те призовават страните от ЕС да ускорят инвестициите в енергия мрежи и насърчаване на проекти, които съчетават слънчевата енергия със съхранението на енергия, за да се гарантира, че слънчевата енергия се разширява достатъчно бързо, за да постигне целите, свързани с изменението на климата.

„Енергийната и климатичната криза изискват от нас да увеличим темповете на разгръщане на слънчевата енергия до безпрецедентни нива, “, пише в писмото.

„Повече от всякога е необходимо да се предприемат действия за ускоряване на слънчевия растеж и смекчаване на загубата на енергия.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР