Недостиг на сурово мляко у нас и в целия ЕС

...
Недостиг на сурово мляко у нас и в целия ЕС
Коментари Харесай

Дефицит на мляко. Сиренето и кашкавалът поскъпват

Недостиг на сурово мляко у нас и в целия Европейски Съюз към този момент води до повишаване на млечните артикули, а евентуално цените им ще се вдигнат още, сподели репортаж на NOVA.

„ Има изострен недостиг на сурово мляко”, съобщи Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Майки откриха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

За първи път: откриха фипронил в български яйца

Ядем ли второ качество храни

Основните аргументи са, че доста малко кравеферми отглеждат животните целогодишно в обори и зависят от пасищата, както и че дребните производители не оцеляват на пазара.

В последната година у нас има приблизително нарастване в цените на едро с 34% при маслото, с 9% при сиренето, 10% при кашкавала и 3% при киселото мляко.

Средностатистически годишната консумация на българина включва 9 кг. сирене, 5 кг кашкавал и 2,7 кг имитиращи ги артикули.

Проверка в мандра демонстрира, че за кг качествено сирене са нужни 7 литра краве мляко, а за кг кашкавал – сред 9 и 10 литра.

Недостигът на мляко от кравефермите провокира голям импорт на суровината, както и на крайни млечни артикули. Близо 80% от маслото продавано у нас идва от чужбина.

Така повишаването на млечните артикули у нас главно се дължи на повишението на изкупните цени в Германия, счита Владимир Иванов от Комисията за борсови артикули и борси.

Това води и до потребление на заместители на млякото, която обаче процедура от дълго време е навлязла на пазара.

Според производители и специалисти е доста мъчно подправен артикул да се разграничи от същинския.
 Българско сирене Българско сирене
Оказва се, че има единствено два задоволително точни индикатора за това. Единият е цената, защото няма по какъв начин сирене, за което са употребявани 7 литра мляко да коства 3,50лв. за кг.

Другият е по-различният усет на имитиращия артикул.

Частичното наличие на заместващите растителни мазнини в млечните артикули обаче няма по какъв начин да се откри нито по типа на продукта, нито даже при лабораторно проучване.

„ В процесът на зреенето масно-киселинният състав се трансформира и заради тази причина се получава подправени позитивни резултати”, твърди лаборантът Соня Балканска.

Според Грънчаров спомагателен скок в цените на млечните артикули поради дефицита на мляко ще бъде поетапен. Друга причина за него ще са цените за електрическа сила и отопление.

В момента изкупната цена на литър мляко е сред 60 и 70ст., което съгласно Грънчаров е добър индикатор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР