Недостиг на природен газ няма да има, но цената му

...
Недостиг на природен газ няма да има, но цената му
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Газ ще има, цената ще спадне след септември

Недостиг на природен газ няма да има, само че цената му ще бъде по-висока. Това съобщи пред бТВ шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. По думите през август цената за мегаватчас ще е малко под 300 лева Очаква се понижение след септември.

Според Иванов цената ще намалее, защото доставките от Азербайджан са обезпечени. Става дума за към 1 милиарда куб. метра газ. В момента се водят договаряния за още 0.5 милиарда куб. метра.

" Останалите количества ще дойдат посредством полутечен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове, с такива количества газ ", сподели Иванов.

По думите казусът е не с количествата, а с инфраструктурата за доставките им. Според него най-изгодният вид е това да се направи през гръцкия газов терминал Ревитуса.

В президентството са обмисляли дали да не се разгласи изключителна обстановка поради газовите доставки. Това съобщи пък някогашният зам.-министър на стопанската система Димитър Маргаритов. Той твърди, че е имало съвещания с правни специалисти по този въпрос. Целта била да се всее суматоха.

" Беше споделено от участници в тези срещи, че сходни формати са се състояли в президентската институция. Правят някакви други неща и аз ви споделям, че не мога да разясня дали всички хора, които са назначени в последния ден и половина, са експерти ", сподели пред бТВ Маргаритов.

В четвъртък служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че на полутечен газ. Ден по-рано бе основан и.

В същото време предходното държавно управление твърди, че количествата са обезпечени – става дума за офертата за доставки на седем танкера с полутечен газ. Тя от американската компания " Шанийр ", с която има подписан рамков контракт. Не е ясно дали служебното държавно управление ще утвърди тази алтернатива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР