Недостиг нa медицински сестри в най-големия център за лечение на

...
Недостиг нa медицински сестри в най-големия център за лечение на
Коментари Харесай

Заради липса на медицински сестри: По-малко костно-мозъчни трансплантации на деца в ИСУЛ

Недостиг нa медицински сестри в най-големия център за лекуване на деца с онкохематологични болести у нас. Заради неналичието на квалифицирани фрагменти в профилираната клиника в ИСУЛ вършат по-малко костно-мозъчни трансплантации. 150 деца у нас всяка година чуват диагнозата рак. Към момента в центровете по онкохематолгиия в София, Пловдив и Варна под наблюдаване са към 300 деца. По данни Националния център по публично здраве, от 2021-ва година децата с онкологични болести в България са към 3 хиляди.

6-годишният наследник на Боряна е роден в шестия месец. Тежал едвам 800 грама. Живял е в болница 125 дни след раждането.

Боряна Стратиева: " Не можеше да диша независимо. Впоследствие имаше проблеми с очите- преретинопатия трета степен. В смисъл от ден 1 ние сме имали неприятните прогнози, само че отново споделям в никакъв случай не сме се отчайвали и не сме спирали да имаме вяра в него, тъй като би трябвало да вярваш в чудеса ".

Пет години след раждането детето се оплаква,че вратът му е вдървен.

Боряна Стратиева: " След като търсихме един месец повода се оказа, че казусът в действителност не е във вратлето а в надбъбречна жлеза ".

5-годишното тогава момче стартира следващата борба за живота си - този път със злокачествено онкологично заболяване.

Боряна Стратиева: " С разсейки в костен мозък и в цялото тяло беше. Тогава не беше допустимо да се направи интервенция, при което беше взето решение,че стартира химиотерапия ".

За една година синът на Боряна претърпява интервенция за премахване на тумора, още химиотерапии и имунотерапия.

Боряна Стратиева: " Продължавам да имам вяра,че сме на финалната права. Действително пътят е много бодлив, неравномерен, само че съм заредена с религия ".

Заболеваемостта от рак при децата у нас не е по-различна от тази в Европа.

Проф. Добри Константинов - шеф на Клиника по детска хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ": " Регистрираните случаи в Европа най-общо казано са към 16 на 100 000 детско население нови пациенти. Горе-долу това е и нашата цифра и тя не се трансформира в годините ".

С годините обаче медицинските сестри в клиниката по окохематология понижават.

Проф. Добри Константинов: " Мисля, че е прочут проблем във всички посоки на опазването на здравето. Но при нас е изключително чувствителен, тъй като нашите сестри би трябвало да са много квалифицирани ".

Нови фрагменти съвсем няма, а това се отразява на работата на клиниката.

Проф. Добри Константинов: " Костно-мозъчната трансплантация изисква доста по-високи равнище грижи за пациентите. И не можем да вършим взаимни отстъпки ".

За това от време на време се постанова деца да пътуват в чужбина за костно-мозъчни трансплантации. В Международния ден за битка с детския рак от Сдружение Деца с онкохематологични болести регистрират, доста от дребните пациенти съумяват да преборят заболяването.

Теодора Ерменкова - Сдружение " Деца с онкохематологични болести ": " Надявам се да реализираме още по-голям % в България и да достигнем високоразвитите европейски страни. Но и при нас доста деца оздравяват. Живеят своя благополучен живот ".

В сдружението оказват помощ на родителите да преодолеят първичния потрес от диагнозата, с цел да бъдат опора на децата си в борбата с онкологичното заболяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР