Недостиг на лекари има в над 70% от болниците, а

...
Недостиг на лекари има в над 70% от болниците, а
Коментари Харесай

Недостиг на медицински сестри в над 90% от болниците в страната

Недостиг на лекари има в над 70% от лечебните заведения, а на медицински сестри - в над 90%. Това демонстрира анкета на " Индекс на лечебните заведения ". Може да се стигне до наложително преструктуриране и самозатваряне на част от лечебните заведения в идващите 5 години.

Втори месец онкологията в Русе търси доктор за отделението по ядрена медицина. Засега без триумф. В цялата болница има единствено един доктор под 35 години.

" Идват младежи, които желаят да стартират работа и сякаш им харесва. После по-голямата част не отиват в чужбина, както се носи слух, само че си намират работа по огромните лечебни заведения в огромните градове ", сподели доктор Камен Кожухаров - шеф на КОЦ-Русе.

Недостигът на медици в системата се разисква от години. В момента обаче към този момент следим практическата им липса по места, точно тъй като няма съответни ограничения, счита ръководителят на Българския лекарски съюз.

" Най-страшното е вероятността да оставим цели райони от страната, в които няма да има и един доктор, не приказваме за болница, която ще покрива община. Трябва да се вземат безапелационни ограничения - свръхпроизводство на лекари и мед сестри и внезапна смяна на финансирането им ", съобщи доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

Статистиката демонстрира, че медиците са съсредоточени главно в три области - София, Варна и Пловдив. Над 60 % от лекарите са над 50-годишни. Очакванията са след 10 години над половината лекари да са пенсионери. Всяка трета здравна сестра към този момент е в пенсионна възраст.

" Перспективата в непосредствен и средносрочен проект е на процедура да се стигне до закриване и самоограничаване на активността на част от лечебните заведения ", съобщи Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ".

Здравните управляващи обмислят да се ограничи роенето на лечебни заведения и да се усили приемът на медицински сестри в университетите. Ще се търсят способи да се подтикват младите лекари, както и по-равномерното систематизиране на медици по райони.

" Чрез обезпечаването на стипендии по време на образование, на ведомствено жилище, на подпомагане за обезпечаване на работа на членове на фамилията, обезпечаване на опция за записване в детска градина и учебно заведение ", съобщи Асена Сербезова - министър на опазването на здравето.

В онкологията в Русе от дълго време оферират квартира и помощ, само че към този момент това не е решило казуса.

" Всеки се оправя както може, на ишлеме, само че това би трябвало да е една цяла държавна политика, която през тези 30 години нищо не видяхме да се случва рационално ", сподели доктор Камен Кожухаров - шеф на КОЦ-Русе.

Резултатът от хроничния дефицит на медици - прегаряне и липса на съответни грижи за пациентите, демонстрира проучването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР