Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби

...
Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби
Коментари Харесай

Енергийният министър обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора

Недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват неналичията на количествата в България, така наречен различни снабдители, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите за какво се бавят някои газови планове, заяви dariknews.bg.

Това съобщи енергийният министър Александър Николов пред депутатите. Той бе извикан на чуване в Народното събрание поради забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по контракта за осъществяване. Изслушването бе инициирано от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Поисках това чуване, тъй като последните месеци от ден на ден се приказва за повдигането на цената на природен газ. Ще поговорим по отношение на забавянето на градежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка освен не работи, само че 50 километра от нея даже не са положени. Как по този начин планът се докара до 8 месеца забавяне? Каква цена би трябвало да платят българските жители, че интерконекторът не е приключен? По какъв метод ще бъде обезщетен българският бизнес? Въобще нямаше да приказваме за такава висока цена, в случай че договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година ", сподели в ревюто си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министърът упрекна ГЕРБ за провалената договорка с Гърция.

„ От 2009 до 2021 година, от целия интервал на закъснение на плана, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум сред двете страни, а едвам 2011 година се записва в комерсиалния указател. Едва 2015 година се приема окончателното капиталово решение за плана. 2019 година е основано позволение за строителство на територията на Република Гърция. Има един много забавен факт. Поради това, че има подозрения за тогавашния изпълнителен шеф на БЕХ, ICB се отхвърля от плана. Отлагането на плана е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единомислещо на общо заседание. Приетият бизнес проект на създаване е друг от този, който е признат от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години “, съобщи в ревюто си министърът на енергетиката Александър Николов.

Преди месец май 2021 година са направени 7 визити на интерконектора. Едно от тях е на Бойко Борисов с американския дипломат. Теменужка Петкова е посетила интерконектора единствено един път, сподели Николов.

Предшественикът му на поста реагира остро.

По два пъти в месеца бях на интерконектора с Гърция. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната естрада.

Бойко Борисов персонално се беше заел с този план, с цел да останат няколко десетки километри за дотъкмяване, акцентира тя.

„ Нека всички да видят, какъв брой работа е свършена. Не е належащо с поучителен звук да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, тъй като по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ “, съобщи в отговор Теменужка Петкова, представена от БГНЕС.

Към упреците на министъра към ГЕРБ се причислиха и депутати от ръководещото болшинство. Ивайло Мирчев от " Демократична България ", съобщи че е сюрпризиран, че тъкмо някогашните управници са поискали чуване по тематиката за интерконектора. " Сега чакаме ГЕРБ да изискат чувания на транспортния министър и за концесията на летище София и пристанище в Бургас, както и на Министерство на вътрешните работи за пачките и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов ", съобщи депутатът. " Знаете ли какво не е виждало едно 12-годишно българско дете? Друг първенец по футбол с изключение на " Лудогорец " и обещаните от Бойко Борисов газови връзки с другите страни, което се случи когато Русия преди няколко години ни спря газа ", разяснява още Мирчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР