Недоставените писма, писани до френски моряци по време на войната

...
Недоставените писма, писани до френски моряци по време на войната
Коментари Харесай

Френските любовни писма, конфискувани от Кралския флот, най-накрая бяха отворени, векове по-късно

Недоставените писма, писани до френски моряци по време на войната от 18-ти век сред Англия и Франция, най-сетне бяха отворени и проучени – откакто повече от 250 години събираха прахуляк.

Непрочетените писма предоставиха рядка визия за живота на моряците и техните фамилии през 1700 година, от брачната половинка на върховен морски офицер до стара майка, наказваща сина си, че не написа.

Кралският флот конфискува известия по време на Седемгодишната война, световен спор, приключил през 1763 година, който видя, че Англия и Франция водят съперничещи си съюзи.

„ Мога да прекарам нощта в писане на вас... Аз съм вашата вечно вярна брачна половинка “, написа Мари Дюбоск на брачна половинка си Луис Чембърлейн, първи лейтенант на френски боен транспортен съд през 1758 година

„ Лека нощ, скъпи приятелю. Полунощ е. Мисля, че е време да си умря. “

Неизвестно на Мари, нейният корабът на брачна половинка, Galatee, е бил хванат от британците, откриха откриватели от университета в Кеймбридж.

Луис в никакъв случай не е получил писмото и брачната половинка му е умряла на идната година, съвсем несъмнено преди той да бъде освободен от британците.

В друго писмо от 27 януари 1758 година майката на младия моряк Никола Кеснел от Нормандия го упреква за неналичието на връзка.

„ Мисля повече за теб, в сравнение с ти за мен... Във всеки случай ти поисквам щастлива нова година, изпълнена с благословиите на Господ ", написа 61-годишната Маргьорит в писмо, евентуално подбудено на някой различен.

" Мисля, че съм за гроба, болна съм от три седмици. Предайте моите похвали на Varin (кораб), единствено неговата брачна половинка ми оповестява вашите вести “, добави тя.

Galatee е хванат от британците на път от Бордо за Квебек през 1758 година

„ Универсални човешки прекарвания “

Служителите на английското Адмиралтейство по това време сметнаха писмата за безвоенно значение и голямото болшинство лежаха неотворени в архивите, до момента в който не привлякоха вниманието на професора по история в Кеймбридж Рено Морийо.

„ Поръчах кутията единствено от любознание “, сподели Морийо, чиито открития бяха оповестени във вторник в списание „ Annales. Histoire, Sciences Sociales “.

Представен с три купчини доста дребни букви, държани дружно от лента, Морийо сподели, че „ разбра, че съм първият човек, прочел тези доста персонални известия, откогато бяха написани “.

„ Предвидените от тях получатели не получиха този късмет. Беше доста прочувствено “, сподели той.

Морийо разпознава всеки член на 181-членния екипаж на Galatee с писма, адресирани до една четвърт от тях, и също по този начин прави генеалогично изследване на мъжете и техните репортери.

Само през 1758 година една трета от моряците на Франция са били пленени от британците.

През целия интервал на Седемгодишната война близо 65 000 са били затворени от британците.

Писмата биха били единственото средство за техните фамилии трябваше да се опита да се свърже с тях, сподели Морийо.

„ Тези писма са за универсални човешки прекарвания, те не са неповторими за Франция или 18-ти век “, добави той.

„ Те разкриват по какъв начин всички ние се оправяме с огромни житейски провокации.

„ Когато сме разграничени от обичаните хора заради събития отвън нашия надзор като пандемия или войни, би трябвало да измислим по какъв начин да поддържаме връзка, по какъв начин да успокояваме, да се грижим за хората и да поддържаме пристрастеността жива, “ сподели историкът.

„ Днес имаме Zoom и WhatsApp. През 18-ти век хората са имали единствено писма, само че това, за което са писали, се усеща доста познато. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР