Недостатъчният заряд на акумулатора е често срещан проблем при автомобили,

...
Недостатъчният заряд на акумулатора е често срещан проблем при автомобили,
Коментари Харесай

Колко трябва да работи автомобилът, за да се възстанови зарядът на акумулатора след старт?

Недостатъчният заряд на акумулатора е постоянно срещан проблем при коли, които се употребяват за къси пътувания на къси дистанции. Ентусиасти от канала " Электроник " в съветския портал " Яндекс.Дзен " организираха опит, с цел да открият какъв брой време би трябвало да работи моторът за възобновяване на силата, изразходвана за стартирането на мотора.

Нивото на заряда в акумулатора е измервано по потреблението на генератора. Авторите на опита застъпват тезата, че акумулаторът харчи най-вече ток незабавно след пуска на мотора, след което потреблението спада с повишаването на заряда. Така моментът на възобновяване на изразходваната сила съответствува със стабилизирането на разхода на ток.

За опита е употребен автомобил с 60-амперчасов батерия. След като тестовата кола изминава 20 км, измерванията демонстрират резултат 4.1 ампера - силата на тока, който генераторът изразходва за зареждане на главните потребители при заредена батерия.

 Колко би трябвало да работи автомобилът, с цел да се възвърне зарядът на акумулатора след старт?

Веднага след повторното пускане на мотора тази големина се повишава на 7 ампера. След изминаването на 500 метра тя спада на 6 ампера, а след още 2 км - на 4.6 ампера. Крайният извод от опита гласи, че изразходваната за пуск на мотора сила се възвръща за 4 км или 4 минути работа на място.
 Колко би трябвало да работи автомобилът, с цел да се възвърне зарядът на акумулатора след старт?

От канала " Электроник " прецизират, че тези индикатори са приблизителни и имат единствено ориентировъчен темперамент, защото се въздействат от изискванията, в които работи моторът, и положението на електрическата система. В студено време, да вземем за пример, възобновяване на заряда лишава по-дълго време.

Доста коментатори под обявата за опита обаче оспорват резултатите и изводите. Някои скептици означават, че за възобновяване на силата в акумулатора са нужни 3-4 пъти повече ампер-часа от изразходваните за стартирането на мотора, че при съществуването на спомагателни потребители зареждането на 100% е невероятно, че не е регистрирано отдаваното от генератора напрежение и така нататък Приведени са и образци от учебници по устройство на автомобила, съгласно които за възобновяване на заряда на акумулатора е належащо изминаването на най-малко 30 км.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР