Недопустимо е заявяването на загриженост за основните права на дадена

...
Недопустимо е заявяването на загриженост за основните права на дадена
Коментари Харесай

Министерството на външните работи реагира остро на коментар на Ковачевски

Недопустимо е заявяването на угриженост за главните права на дадена общественост да бъде употребявано като предлог за голословни и язвителни нападки към страна член на Европейския съюз. Това се споделя в позиция Министерството на външните работи.

Изявлението на премиера на Република Северна Македония за следващ път ясно демонстрира действителното отношение на Скопие към съществени полезности на Европейски Съюз и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити, се споделя в позицията. Поводът е, че дискурсът, употребен от България към Северна Македония, за жалост е доста сходен на дискурса, който Руската федерация употребява към Украйна. "

Във връзка с изказването на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа, министерството на външните работи на Република България акцентира, че " всяка прилика със страданията на украинския народ в актуалната неоправдана война на Русия е цинична и неприемлива. "

От външно министерство допълват, че европейската вероятност на Северна Македония минава през прецизно придържане към Европейския механизъм, основан през юли 2022 година

" Опитите за отклонение на публичното внимание от неналичието на воля за осъществяване на поетите задължения не са продуктивни и се разминават с заявеното от Скопие предпочитание за създаване на добросъседски връзки ", споделят още в изказването.

От Министерство на външните работи допълват, че е изключително притеснително в изказването на министър-председателя Ковачевски внушението, че в случай че Северна Македония не продължи пътя си на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, това би имало негативно влияние върху Албания.

" България поредно поддържа европейската интеграция на всички страни в Западните Балкани въз основа на личните им заслуги. За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните договаряния и скоростта, с която ще напредва, зависи само от нейния прогрес в процеса на промени ", допълват от външно министерство.

От Министерство на външните работи приканват управляващите в Скопие " да покажат политически кураж и да стартират да извършват уговорките, които са поели пред всички държави-членки на Европейски Съюз, с цел да завършат етапа на отваряне на присъединителните договаряния. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в личните й ръце.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР